САЩ и техните съюзници от НАТО искат победа над Русия на "бойното поле", за да унищожат страната ни, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС.

По думите му действията на страните от колективния Запад и на контролирания от тях украински президент Володимир Зеленски потвърждават глобалния характер на кризата в Украйна.

Отломките от свален украински дрон убиха трима руски войници

"Вече за никого не е тайна, че стратегическата цел на САЩ и техните съюзници от НАТО е да победят Русия на бойното поле като механизъм за значително отслабване или дори унищожаване на нашата страна", заяви Лавров. Руският външен министър подчерта, че противниците на Русия са готови да направят много за постигането на тази цел.

Според него основният бенефициент на "горещия конфликт" са Съединените щати, които се стремят да извлекат максимална полза от него както във военностратегически, така и в икономически план.

Лавров: Руските миротворци работят за разрешаване на ситуацията в Лачинския коридор

"В същото време Вашингтон решава и важна геополитическа задача - да разруши традиционните връзки между Русия и Европа и да подчини още повече европейските сателити", посочи Лавров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм