Потребителите на Twitter гласуваха в полза на оттеглянето на Илон Мъск от поста главен изпълнителен директор на платформата, след като милиардерът проведе анкета за бъдещето си, пишат от BBC.

Общо 57,5 % гласуваха с "да", след като г-н Мъск попита своите 122 милиона последователи дали трябва да се оттегли.

Милиардерът, който купи Twitter за 44 млрд, заяви преди приключването на анкетата, че ще се съобрази с резултата.

Мъск сподели публикация как Туитър е укрил скандал с президентския син

Технологичният магнат, който управлява и компаниите Tesla и Space X, е подложен на много критики, откакто пое сайта.

След приключването на анкетата Мъск все още не е направил коментар за бъдещето си на като изпълнителен директор. Дори и да подаде оставка като главен изпълнителен директор, той ще остане собственик на Twitter.

В анкетата му гласуваха повече от 17,5 милиона потребители, като 42,5 % от тях гласуваха против оставката на Мъск.

В миналото Илон Мъск се е подчинявал на анкетите в Twitter. Той обича да цитира фразата "vox populi, vox dei", латинска фраза, която в превод означава "Глас народен, глас божи".

Собственик на Twitter акаунт, който следи частните самолети на Мъск и Путин, се изправя пред съда

Бивш служител на Twitter, който наскоро напусна компанията, заяви пред BBC, че Мъск "се показва като некомпетентен глупак, какъвто всички знаехме, че е".

Говорейки при условие за анонимност, той добави: "Неговите инвеститори със сигурност гледат това сега и се питат дали той е бил правилният кон, който да подкрепят.

"Предполагам, че инвеститорите му оказват натиск да се оттегли и той използва тази анкета, за да изглежда, че следва волята на хората, а не на тези, които му плащат сметките."

„SpaceX“ получи разрешение за разполагане на още хиляди сателити в орбита

Минути преди затварянето на анкетата основателят на криптоборсата Binance отговори на  Мъск, че той трябва да "запази курса" и да не се оттегля.

Смята се, че Чангпенг Джао е един от няколкото инвеститори в Twitter. През май той заяви, че е подкрепил поемането на поста от г-н Мъск, като е направил инвестиция от 500 млн. долара.

Сред спонсорите са големи компании като Fidelity, известна с управлението на пенсионни сметки, и Sequoia Capital, която е подкрепила други технологични компании - Apple, Google и Airbnb.

Идва ли бъдещето? Мъск тества чипиране на хора до шест месеца

Смята се, че други инвеститори са съоснователят на Oracle и приятел на Мъск, Лари Елисън, държавният инвестиционен фонд Qatar Holding и принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал.

Дан Айвс, старши анализатор на акции в Wedbush Securities, заяви пред BBC преди затварянето на гласуването, че според него гласуването в крайна сметка ще доведе до прекратяване на управлението на Илон Мъск като главен изпълнителен директор на Twitter и че той вероятно ще назначи нов временен директор "в следващите 24 часа".

Откакто Мъск купи социалната мрежа в Twitter настъпиха множество противоречиви промени.

Той уволни около половината от служителите му и се опита да въведе платената функция за проверка на Twitter, след което я спря. Функцията беше възобновена миналата седмица.

Той беше критикуван и за подхода си към модерирането на съдържанието, като някои групи за граждански свободи го обвиниха, че предприема стъпки, които ще увеличат речта на омразата и дезинформацията.

Кой измести Мъск от първото място на най-богатия човек в света?

В петък Мъск беше осъден от Организацията на обединените нации и Европейския съюз заради решението на Twitter да отстрани временно някои журналисти, които отразяват дейността на социалната мрежа.

ООН написа в Туитър, че свободата на медиите "не е играчка", а ЕС заплаши Twitter със санкции.

След като започна анкетата, Мъск написа в Twitter: "Както се казва, внимавайте какво си пожелавате, защото можете да го получите."

По-късно той добави: "Тези, които искат власт, са тези, които най-малко я заслужават."

Туитър блокира профилите на няколко журналисти

Отвличане на вниманието от Twitter?


Г-н Айвс заяви, че последните няколко седмици и месеци са били "оронващи престижа за Tesla", която според него е "златното дете", тъй като в нея се намира по-голямата част от богатството на милиардера.

Стойността на фирмата за електромобили на Мъск рязко спадна, като някои твърдят, че манията му по Twitter е унищожила марката.

Миналата седмица Лео Когуан, третият по големина индивидуален акционер в Tesla, призова Мъск да се оттегли от поста си на шеф на производителя на електрически автомобили.

"Елон изостави Тесла и Тесла няма работещ главен изпълнителен директор. Tesla се нуждае и заслужава да има [работещ] изпълнителен директор на пълно работно време", написа той в Twitter.

Г-н Айвс заяви, че вярва, че г-н Мъск е осъзнал, че "не може да балансира" между това да бъде шеф на Twitter, както и на своята компании Tesla и SpaceX.

"Най-големият проблем е, че колкото повече спорове създава, толкова повече рекламодателите напускат, а това е 90 % от приходите на Twitter", каза той.

Какво държи на нощното си шкафче Илон Мъск?

Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, добави, че инвеститорите в Tesla ще "следят внимателно" анкетата на г-н Мъск.

"Като се има предвид в колко разсейващо действие се превърна работата на Мъск в Twitter, акционерите на производителя на електромобили ще въздъхнат с облекчение, ако той се оттегли от Twitter и се върне към ежедневната си работа в Tesla", каза той.

"За човек, който толкова много държи на работната си етика, Мъск със сигурност прекарва много време в социалните мрежи. Тъй като акциите на Tesla са спаднали повече от два пъти от началото на годината, Мъск трябва да запретне ръкави и да върне основния си бизнес на пътя."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм