„СпейсЕкс“ получи разрешение за изстрелване на още сателити, като общата бройка ще достигне 7500, предаде Ройтерс. Федералната комисия по комуникации на САЩ обяви в четвъртък, че компанията може да изстреля сателитите си, но засега комисията ще забави взимането на по-нататъшни решения. 

„Старлинк“ на „Спейс Екс“ е бързо разрастваща се мрежа с повече от 3500 сателита в ниска земна орбита. 

„SpaceX“ иска да предоставя сателитен интернет в Иран

През 2018 г. Федералната комисия по комуникациите разреши на компанията да разположи 4425 сателита от първо поколение. 

„Спейс Екс“, която е на милиардера Илон Мъск, поиска одобрение за разполагане на 29 988 сателита от второ поколение – „Gen2 Старлинк“, за разпространение на интернет на места със слабо или липсващо покритие. 

В изявлението на Федералната комисия по комуникации се казва, че взетото решение ще позволи широколентов достъп с национално покритие от Gen2 поколение, добавяйки, че „така ще бъде преодоляно дигиталното разделение“. Решението на федералната комисия ще защити другите сателитни и наземни оператори и ще осигури сигурна среда и орбитални ресурси в бъдеще.

SpaceX изравни миналогодишния си рекорд по изстрелвания

През август апелативният съд на САЩ потвърди решение на Федералната комисия по комуникациите за одобрение на искането на „Спейс Екс“ за разполагане на още сателити в ниска земна орбита като план за разпространение на широколентов интернет от космоса. 

През септември „СпейсЕкс“ оспори решението на комисията за отказ на 885,5 млн. щатски долара субсидии за широколентов интернет в откъснатите райони. Председателят на федералната комисия Джесика Роузънуърсъл каза пред август, че технологията на „Старлинк“ е обещаваща, но е възможно тя да не изпълни изискванията на програмата. Роузънуърсъл цитира данни, показващи намаление на скоростта през изминалата година и каза, че цената на услугата нараства твърде бързо за потребителите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм