Илън Мъск заяви, че ще кандидатства за освобождаване от санкциите на САЩ срещу Иран. Желанието му е да предлага своята услуга за сателитен интернет в страната, предаде БГНЕС. 

"Starlink" ще кандидатства за освобождаване от санкциите срещу Иран", заяви Мъск в Туитър.

Иран започва борба в ООН за освобождаване на милиарди, замразени в САЩ

Първоначално Мъск обяви, че услугата за сателитен интернет "Starlink" е достъпна на всички континенти - "включително Антарктида". Компанията планира да изстреля до 42 000 сателита, за да увеличи покритието си.

Според роденият в Иран научен журналист Ерфан Касрайе предоставянето на услугата в Иран може да бъде "истинска промяна за бъдещето" на страната.

Мъск срещу Русия - ще се пренесе ли войната в космоса?

"Starlink" стартира в края на 2020 г. Тя предлага високоскоростен интернет на клиенти в райони, които са слабо обслужвани от фиксирани и мобилни мрежи. Компанията постига това чрез съзвездие от спътници в ниска орбита около Земята.

Услугата получи известност, след като достави антени и модеми на украинската армия, за да подобри комуникационните ѝ възможности във войната с Русия.

Мъск увери, че интернет услугата Starlink е активирана над Украйна

От 2019 г. насам са разгърнати близо 3000 сателита "Starlink", а "SpaceX" извършва около едно изстрелване седмично. Използват собствените си ракети "Falcon 9".

Откакто бившият президент Доналд Тръмп прекрати споразумението от 2015 г. относно ядрените му дейности, Иран е подложен на по-строг режим на санкции от страна на САЩ.

Въпреки че настоящият президент Джо Байдън подкрепя предоговарянето на сделката, иранското настояване за дългосрочни гаранции от страна на Вашингтон забави дискусиите.

Този месец на Иран бяха наложени нови санкции, след като Техеран помогна за доставката на безпилотни летателни апарати за Русия. Отделно санкциите са и в отговор на мащабната кибератака, насочена срещу Албания през юли, за която се твърди, че е извършена от иранското разузнавателно министерство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм