Туитър блокира профилите на няколко известни журналисти, писали наскоро за собственика на социалната мрежа Илон Мъск. Милиардерът коментира случая с думите, че правилата за забрана на публикуването на лична информация важат за всички, включително и за журналистите, предаде Ройтерс.

"Правилата за доксинг се отнасят за "журналистите" така, както за всеки друг", посочи Мъск в публикация в Туитър. "Доксинг" е понятие, означаващо публично разкриване на сведения за дадено лице без неговото разрешение.

Собственик на Twitter акаунт, който следи частните самолети на Мъск и Путин, се изправя пред съда

В сряда Туитър блокира @elonjet, профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Мъск чрез използването на публично достъпни данни. Милиардерът заплаши собственика на профила със съд и дори заяви, че огласяването на тези данни е застрашило сина му.

"Няма никакъв проблем да ме критикуват постоянно, но има проблем да разгласяват местонахождението ми в реално време и да излагат семейството ми на опасност", добави Мъск.

Кой измести Мъск от първото място на най-богатия човек в света?

Засега няма официален коментар от Туитър.

Тези блокирания стават факт след нееднократни обещания от страна на Мъск, че след като през октомври купи Туитър за 44 милиарда долара, ще спазва свободата на словото. Той възстанови профила на бившия президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Туитър заради действията му около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Елтън Джон напусна Twitter

"Надявам се и най-върлите ми критици да останат в Туитър, защото в това се състои свободата на словото", написа Мъск през април.

Сред замразените вчера профили са тези на социалната мрежа "Мастодонт" (Mastodon) и на журналистите от Райън Мак от "Ню Йорк таймс", Дрю Харуел от "Вашингтон пост", Дони О'Съливан от Си Ен Ен и Мат Байндър от новинарския сайт "Машабъл" (Mashable). Замразена е и регистрацията в социалната мрежа на независимия журналист Арън Рупар.

Мъск превърна офисите на Twitter в спални помещения (снимки)

"Тазвечершното блокиране на Туитър профилите на редица известни журналисти, включително и на този на Райън Мак от "Ню Йорк таймс" е спорно и неуместно. Нито Райън, нито "Ню Йорк таймс" е получил обяснение за причините. Надяваме се профилите на всички журналисти да бъдат възстановени и Туитър да даде задоволително обяснение за действията си", заяви говорител на "Ню Йорк таймс".

Си Ен Ен определи блокиранията на профилите като "импулсивни и неоправдани" действия, но добави, че те не са изненада. Телевизионната мрежа посочи, че е поискала обяснение от Туитър и допълни, че по-нататъшните ѝ отношения със социалната мрежа ще зависят от отговора, който ще получи.

Другите журналисти засега не са коментирали.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм