Филмът "Ботев" на режисьора Максим Генчев, чиято телевизионна премиера беше на 2-ри януари по БНТ, разбуни духовете у нас, като част от хората яростно разкритикуваха продукцията, наричайки я "пошла, евтина, непрофесиолнална и нямаща нищо общо с реалността". 

Факт е, че филмът "Ботев" е най-голямата мечта на режисьора, за осъществяването на която той е работил дълги години, но какво се случи? Защо очакванията на зрителите на бяха оправдани? Защо вълна от разочарование обзе аудиторията?

Дъщерята на президента ще играе еврейката Сара в нов български филм

Кой е Максим Генчев? 

Максим Генчев има над 60 театрални роли, с три национални награди, през 1984 г., 1987 г., 1989 г., и номинация за Аскеер през 1998 г. С над 25 роли в чуждестранни игрални филми и български телевизионни сериали.

На 4 април 2021 г. е избран като депутат в XLV народно събрание от ''Изправи се! Mутри вън!''.

115 билета бяха купени от врачани при прожекция на филма "Ботев"

Филмът 

Масовата чуденка около филма е кой е финансирал заснемането. Стана ясно, че филмът е изцяло финансиран от дарителска акция. 

Игралният филм проследява събитията от 1876 година. След петвековно робство, българите са изправени пред съдбоносен избор – свобода или смърт.

Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план за освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев – поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя. В ролята на Ботев е младият актьор Деян Жеков.

Община Видин осигури безплатна прожекция на филма "Боте"в”

Някои от коментарите в социалните мрежи са крайно остри, но не липсваха и такива в защита на Генчев.

Ето част от тях:

"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев", написа в социалната мрежа писателката Веселина Седларска.

Авторът Тихомир Илчев също публикува  гневен пост:

"Името на самозвания режисьор (замалко да стане и депутат) ще го спестя, тъй като преди няколко години същият се изгаври с паметта на Левски с филм, в който Апостолът беше представен като нелепа мижитурка, която прилагаше хватки от жиу жицу и псуваше.

Очевидно попарен от опустошителната реакция на гилдията, критиката, историците и зрителите тогава, сега “режисьорът” (станал популярен от една позабравена реклама на кренвирши) е решил да го кара по-обрано и дотолкова се е обрал, че във филма не е останало (почти) нищо.

Актьорът, играещ/преиграващ Ботев, говори, не - рецитира, като водещ на Кечмания - удебелява си гласа, кокори се...

Въобще, инфантилна работа.

Играта на останалите участници дори е безпредметно да я коментирам.

Единствената, която се справя прилично, е актрисата, пресъздаваща образа на Венета - жената на Ботев, като с нейно участие са и единствените що-годе гледаеми сцени - когато Ботев се прощава с Венета и бебето Иванка и финалната сцена, след убийството на Ботев, когато Венета се появява отново.

Не мога обаче да пропусна факта, че за гаврата с Левски “режисьорът” се похвали, че са наляти над (или около) 1 милион евро. Тук изглежда е решил, че Ботев е маловажен, та и филма е заснет с подръчни мат’риали.

Кметът на Община Калофер (която е от основните спонсори на филма), който играе един от четниците, също внася неподправен колорит, особено при слизането на Козлодуйския бряг, когато се прекръсти и си целуна ръката - католически маниер, а не е известно сред четниците на Ботев да е имало католици.

Не е известно в четата му да се е подвизавало и момиче/жена, каквото присъства във филма.

Има обаче турски арнаутин, който обаче във филма не е представен.

Доколкото успях да установя за единствен (или поне основен) източник на “режисьора” (който е и сценарист) на “Ботев” е посочен биографичният “роман” “Христо Ботйов: Опит за биография" на Захари Стоянов.

Твърде недостатъчно, твърде мързеливо, твърде несериозно. Престъпно несериозно.

Това не е професионализъм, това не е изкуство, това е най-обикновена читалищна самодейност.

Във фактологическите неточности и гафове дори не си заслужава да задълбавам:

Стихът от “Борба”:

“В ГЪРДИ ни любов, ни КАПКА вяра” във филма се цитира грешно и съкратено: “В ДУША ни любов, ни вяра”.

“ГлупАКът вредом всеки почита” е цитирано като “глупЕЦът”.

Бенковски е с брада и дълга коса, визия, с която той никога не се е появавал (поне от запазения снимков материал).

Хората и организациите, които са спонсорирали филма заслужават уважение, защото те не са виновни за крайния резултат.

Личи си обаче творческият замах (на яловия напън) - филмът-гавра за Левски гонеше 4 часа, филмът за Ботев е 2:20 ч.

А това, че Ботев беше застрелян, докато зяпа гаргите, когато все повече са доказателствата за заговор срещу Воеводата в ядрото, на който е Обретенов, е перфектна илюстрация на целия филм."

Среща-дискусия с режисьора Максим Генчев и екипа на филма Ботев слага началото на множество прояви в Ботеви дни във Враца

"Путинофилите посегнаха на историята ни! Спрете ги!", написа Владимир Добрев.

И още:

Лидия Делирадева написа:

"И най-бездарен сред бездарните образи е този на Никола Обретенов, изигран от сина на режисьора Максим Генчев - Матей Генчев. Матей Генчев не бива да се мъчи с актьорството. Както и баща му не бива да се самооскърбява като творец и режисьор.

Но ако има нещо положително в снощната ми мъка, то е, че цялото това хонорувано унило бездарие извика у мен спомени за онова българско кино, което и до днес ни държи будни и гладни за още изкуство.

Помните ли филма „Под игото” на режисьора Дако Даковски? За него Мирослав Миндов, пресъздал образа на Бойчо Огнянов, споделя, че по време на снимките актьорите органично са влизали в ролите си, че Константин Кисимов не си е събличал дрехите за ролята и не си е махал мустака, за да се слее напълно с образа на Колчо слепеца, и че целият актьорски състав се е движел из Копривщица с филмовите си костюми."

Започнаха прожекциите на филма "Ботев" за врачански ученици

Премиерата на продукцията роди и стихове. Ето един от тях:

"УБИЕЦЪТ НА БОТЕВ

Филмът "Ботев" хич не се оказа стока.

Посредственост на талази от него извира.

Актьори вече кълнат се с клетва жестока:

"Максим Генчев да те режисира!"

Филмът "Ботев" беше представен с пет прожекции пред възпитаници на плевенски училища

Стефан Петров написа:

"Националното предателство има различни проявления. Най-новото от тях е филмът за великия българин Христо Ботев.

А националният предател е човекът от снимката и се казва Максим Генчев, който е режисьор, актьор и политик от нереализиралата се партия на Мутрите.

Предната му подигравка с историята на България и българския народ беше филмът за Левски. Тогава му се размина, а сега ще оставим ли пак да му се размине на това същество и на тези, които му дърпат конците?"

"Това не е реален филм за Ботев, живота и делото му! Това е някаква пародия, който се играе в малко градче и на никой не му пука, че няма грам истина в сценария! Не знам кой е дал дарения да се направи това нещо, но нахалос си е дал парите или жестоко са го излъгали! Не можеш така да се подиграваш с личността и човека Ботев!", пише Вили Балева.

В ИНУ "Христо Ботев" проведоха среща с творческия екип на едноименния филм

______________________________________________________

"Кой посяга да съсипе българската История? Кой ни натиска да забравим корените си? Представете си сърби, румънци или гърци да направят такава гавра! После - не ни уважавали! Кой уважава безродници, които не уважават светините си!", пише Алтънов.

Бившият евродепутат и политически лидер Николай Бареков обаче се изказа ласкаво за Генчев и филма му. Ето какво написа той:

Максим Генчев и Деян Жеков пред "Дарик" - ден след премиерата на филма "Ботев" в Бургас

"Правенето на филми за светините на българската национална памет Ботев и Левски, след като друга светиня Иван Вазов ги е “филмирал” завинаги с съзнанието на българския народ - е рискована, тегава и изключително неблагодарна работа. Образът на Апостола и образът на Поета-революционер е дълбоко набразден в главата на всеки българин като образите на майка му и баща му. Да правиш филм за Ботев и Левски е навлизане в съкровеното пространство на нацията и нахлуване в личното пространство на всеки българин, който има своята представа за тях. По-лесно е с Хан Аспарук и Крум Страшни, Симеон Велики и Борис Първи Покръстител - те са като Храмове, монументи от друго хилядолетие. Там става с Холивудски блясък, Ридли Скот, Ръсел Кроу, Брад Пит и Мел Гибсън. Може би Стефан Данаилов можеше да опита с Ботев и Левски преди 60 години, но те му дадоха Сергей и Майор Деянов от “На всеки километър”. Да поздравим режисьора Максим Генчев за неговия смел опит с Левски и Ботев и да спрем да го разпъваме на кръст, защото той събираше с години дарения, за да направи своите филми и мечти в реалност на екран, без политиците и държавата да си мръднат пръста за подкрепа. Оказа се, че Максим е мъкнал своя кръст към Голгота. В същото време се изсипаха десетки милиони за филмови халтури. Левски и Ботев са в нашите сърца - има 8 милиона. Това не е клише, а сурова реалност за всеки един творец след Патриарха Иван Вазов. Политиците никога не биха дали лев за “касов” филм с тях (били са заедно в борбата, можеше да ги видим заедно в някой филм, както ги описва сам Ботев), защото българските политици още от времената на Стефан Стамболов знаят, че Ботев и Левски са като Родоския колос пред тях. Не стреляйте по режисьора, стреляйте със същия сарказъм и патос към българските държавници, които кичат кабинетите си с Левски и Ботев, докато Левски и Ботев се въртят в гроба от срам заради тях! Чувам, че игралният филм за Христо Ботев струвал смешните 300 хиляди лева. Ако в вярно, Максим е истински Луис Бунюел. Знаете ли, че по 300 бона струват клиповете на чалгаджийките от Пайнер?! Един изпипан игрален филм за историческа личност от калибъра на Ботев и Левски не би излязъл по-малко от 30 милиона евро, ако искаме да бъде поне по вкуса на широка публика."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм