Комисията по ценните книжа и фондовите борси (S.E.C.) на САЩ обяви в четвъртък, че компанията за кредитиране на криптовалути Nexo е глобена с 45 млн. долара за нарушаване на федералния закон за ценните книжа - последното от поредицата принудителни действия, които регулаторните органи предприеха, за да се справят с нарушенията в криптоиндустрията.

Гешев: Разкрити са транзакции от руски фирми към NEXO

Започвайки от 2020 г., Nexo е позволила на клиентите си в САЩ да предават спестяванията си в криптовалута и да печелят лихви върху тези средства, заяви S.E.C. Агенцията установи, че програмата за лихви се квалифицира като ценна книга и че Nexo не е успяла да се регистрира правилно.

Nexo постигна споразумение, без да признава нарушения. Компанията се съгласи да плати 22,5 млн. долара глоба на и още 22,5 млн. долара за разрешаване на случая с обвиненията на щатските регулаторни органи, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс”.

Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с NEXO

"Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за криптокредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки съществени изисквания за оповестяване, предназначени за защита на инвеститорите", каза в изявление Гари Генслър, председател на S.E.C. "Спазването на нашите изпитани във времето обществени политики не е избор".

Основателят на Nexo, Антони Тренчев, заяви, че компанията е "удовлетворена от тази единна резолюция".

Депутатите създадоха Временна комисия по казуса NEXO

"Сега можем да се съсредоточим върху това, което правим най-добре - да създаваме безпроблемни финансови решения за нашите световни потребители ", добави той.

Nexo, която беше създадена на Каймановите острови през 2018 г., е една от голямата група известни криптокомпании, които обещаха да генерират интерес за клиентите, като инвестират техните криптоспестявания вместо тях. Към март продуктът за лихви на Nexo е имал 112 000 американски инвеститори, които са вложили активи на стойност 2,7 млрд. долара, според съдебните документи. Компанията е обещавала до 12 % възвръщаемост.

Журналист пред Дарик: Валутите, които NEXO използва, са неоткриваеми

В съобщението си от четвъртък S.E.C. заяви, че Nexo е предприела "коригиращи действия", след като през февруари агенцията се споразумя с друг криптозаемодател. Фирмата доброволно е спряла да предлага програмата си за лихви на нови американски инвеститори и е прекратила изплащането на лихви върху нови средства, добавени към съществуващи сметки, заяви агенцията.

Сийка Милева: Още се издирват двама души по казуса “NEXO”

Глобата за Nexo е поредното усилие на американските регулаторни органи да обуздаят криптоиндустрията. След като базираната на Бахамските острови криптоборса FTX се срина през ноември, S.E.C., Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на правосъдието повдигнаха обвинения срещу основателя на компанията Сам Банкман-Фрид, обвинявайки го в дългогодишни измами. Двама други ръководители на FTX, Каролайн Елисън и Гари Уанг, се признаха за виновни по наказателни обвинения.

Мирчев: Скандалът с терориста и Nexo бяха дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в ДБ

Но федералните регулатори проверяваха криптозаемодателите много преди фалита на FTX. Миналата седмица S.E.C. обвини криптозаемодателя Genesis в предлагане на нерегистрирани ценни книжа чрез продукт, който обещава на инвеститорите високи лихви по депозитите. А миналата година агенцията обяви санкции в размер на 100 млн. долара срещу BlockFi, криптозаемодател, който също рекламираше голяма възвръщаемост за клиентите.

BlockFi подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември до голяма степен в резултат на тесните си връзки с FTX. Две други компании за криптокредитиране - Voyager Digital и Celsius Network - също подадоха документи за фалит през последната година. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм