Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП. От изслушването им стана ясно, че компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни, при проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД, предаде БГНЕС.

Експерт по Дарик: България винаги остава в задния двор на ЕС, не може да ни се има доверие

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности. КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи", подчерта той. Атанасов съобщи, че "през последните три години са получени 6 сигнала за фирми свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП", уточни той. Атанасов подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. "При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути. Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. По думите му компанията Nexo ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Три ревизии на NEXO за три години

Атанасов е категоричен, че нямат информация дали Nexo са се срещали с представители на БНБ. Той посочи, че няма сигнали и запитвания относно дейността на дружеството Nexo от други регулатори. "Последните 3-4 години се работи върху европейско законодателство, което да е приложимо за целия ЕС. Докато не излезе европейски правен режим за това как да се осъществява надзорът, ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излезем от рамките на закона, каквото и друго да се направи, ние ще излезем от закона", категоричен е Атанасов. Председателят на КФН уточни, че те нямат законодателна инициатива и те по-скоро не са активната страна, а по-скоро са на разположение да дадат експертно становище по дадена тема. Той коментира и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: "Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти - акции, облигации и др.", категоричен е председателят на КФН.

Намалиха паричните гаранции на двамата обвинени по NEXO от 1 млн. на 150 000 и 100 000 лв.

Изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов уточни, че "относно Nexo, има много фирми - Nexo AG; Nexo Service в Естония, не е изключено да има и още Нексота, но нито едно не е регистрирано в България. В страната е работило дружеството Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 служители. На фирмата сме направили сме 14 проверки и 4 ревизии. В целия период от време, в което са правени проверките и ревизиите, при нас не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма констатирани финансирания на партии", обясни той.

Василев за NEXO: Прокуратурата каза, че съдейства на международно разследване, а то се оказа българско

Михайлов коментира и какви мерки са предприети след като от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията Nexo. "Започнахме проверка на множество юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая Nexo", уточни той. Изпълнителният директор на НАП посочи, че проверката отнема повече време, като срокът е 3 месеца. Той изрази съмнение, че може да се установят някакви нарушения след проверките. "По скоро вероятно ще установим разлика в декларираните доходи и това, което притежават", прогнозира Михайлов. Той подчерта, че в страната и в ЕС няма регулации за дейности, свързани с криптовалути.

ДАНС е започнала проверка на NEXO още през юли

По думите му Сметаната палата сигнализира ако има някакви нарушения относно даренията към политическите партии и едва тогава НАП може да предприеме действия. Изпълнителният директор на НАП коментира и дали през годините печалбите на компанията, която в момента проверяват е оказала някакви негативни последици върху бюджета. "Към момента Ен Ди Ес ЕООД няма никакви задължения към бюджета. Печалбата 2018 г. 11 316,18 лв., а през 2021г. е 4 300 419, 58 лв.", разкри той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм