"Това, което чухме от господин Тончев, председателят на ДАНС, е, че в ДАНС е влязъл сигнал по Закона за мерките срещу изпиране на пари, което означава, че българска банка или друго финансова институция е подала сигнал за, - най-вероятно, - превод, който им изглежда съмнителен.

Изненада ме това, че прокуратурата каза, че съдействат на международно разследване, а се оказа, че това е българско разследване, тръгнало от сигнал от българска финансова институция."

ДАНС е започнала проверка на NEXO още през юли

Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод думите на шефа на ДАНС, че разследването по случая NEXO е започнало още през юли по сигнал от българска финансова институция, предаде БГНЕС.

Василев уточни, че дори и превод от 50 лв., ако изглежда съмнителен по оценка на риска на съответната институция, тя подава сигнал към ДАНС.

Съоснователят на NEXO: Ще съдим България за 1 млрд. долара

"Такива сигнали се получават стотици хиляди на година и има специално звено финансово разузнаване в ДАНС, което се занимава с тези сигнали", отбеляза той и допълни, че по такъв сигнал е тръгнала цялата проверка. Василев коментира, че е много вероятно този превод да е бил до чужбина, защото по думите му от ДАНС са казали, че са питали чужди служби, най-вероятно, за да потвърдят дали там е получен преводът и дали има нещо съмнително с него.

NYT: Криптокредиторът NEXO е глобен с 45 милиона долара

"Оттам нататък друга информация нямаме и не получихме така да се каже", подчерта той.

Василев отбеляза, че Законът за мерките срещу изпиране на пари е насочен към транзакции, изпращане на преводи.

Гешев: Разкрити са транзакции от руски фирми към NEXO

"Примерно, ако се види голямо теглене в кеш или транзакция към субекти, които не изглеждат нормално за банката, те смятат, че представлява риск, е нормално да подадат такъв сигнал в ДАНС, и съответно финансово разузнаване в ДАНС тези сигнали ги обработва на регулярна база и, ако открият нещо нередно, започват разследване", съобщи още бившият финансов министър.

Очаквайте подробности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм