Съмнителна финансова операция е тогава, когато задълженото лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари уведоми Агенцията за съмнения, което е породило тази операция. Това е съвсем общо, което мога да кажа.

Това заяви пред журналисти председателят на ДАНС Пламен Тончев след изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с NEXO, предаде БГНЕС.

Съоснователят на NEXO: Ще съдим България за 1 млрд. долара

По-рано Тончев каза, че по сигнал на българска финансова институция ДАНС е започнала да се занимава с проверките още през юли месец, а не есента по сигнал на външни служби и вследствие на това уточни какво означава съмнителна финансова операция.

По време на заседанието на парламентарната комисия Тончев съобщи, че премиерът е бил уведомен предварително за съвместната проверка на ДАНС с МВР, НСлС и прокуратурата.

NYT: Криптокредиторът NEXO е глобен с 45 милиона долара

"След като ние извършихме нашата проверка, осъществихме координация с партньорските служби и уведомихме прокуратурата, проверката беше възложена на НСлС.

Кой е извършил престъпление, все пак решава българският съд. ДАНС има своята оперативна самостоятелност. Не можем да уведомяваме за всяка една порверка мин-председателят. За въпросната реализация няколко дни преди това той беше уведомен, че предстои извършването на такава проверка, съвместно с МВР, НСлС и прокуратурата", допълни ръководителят на ДАНС.

Гешев: Разкрити са транзакции от руски фирми към NEXO

Тончев бе на изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица.

Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с NEXO

„Това разследване е извършено от НСлС и те са придобили информация за финансиране на лица, които са свързани с тероризъм. В последствие са уведомени и от ДАНС“, обясни още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм