Съдебните процедури по банкрутите не предвиждат възможната бъркотия, оставена от собственика на FTX Сам Банкман-Фрайд, каза в студиото на Дарик Бургас проф. д-р Милен Балтов, ректор на БСУ. В рубриката „Икономистът говори“ той се позова на статия от The Economist, която хвърля светлина върху неуредиците, които крахът на криптогиганта остави подире си.

По думите на проф. Балтов в момента се осъществява преструктуриране, при което кредиторите започват да се явяват в определен ред за удовлетворяване на техните вземания. „В такива случаи много често се представя един „слънчев“ план за развитие. Другото решение е закриване. Но какво усложнява нещата? Обикновено кредиторите са десетки, при по-сложните дела стотици, в случая става дума за 9 милиона по това дело срещу FTX, което го прави най-сложното като брой кредитори“, обясни икономистът.

„Още повече усложнения носи това, че вече са фалирали 134 отделни юридически лица, които се намират в 27 различни държави“, допълни проф. Балтов. За него интересното в тази ситуация е, че има скрито проявление на лицата, които са част от веригата. Те ще се наложи да се идентифицират не само с акаунта си, а и с данните по лична карта, което вероятно ще отнеме много време.

Проф. Балтов коментира, че има 3,5 млрд. долара, но те са под формата на т.нар. тоукъни. „Ако при обичайните акции имаме сертификат черно на бяло, особеното при тоукъните е, че физически няма разпечатка. Още по-сложното е, че при тях няма гаранция, че могат да бъдат продадени“, изказа становището си икономистът.

„Навремето си разменяхме хартийки от дъвки, изрезки от вестници и така нататък. Аз лично свързвам криптовалутите с това – те имат стойност в очите на някои. Нека който иска да си играе с тях. Но по същия начин аз не помня нашите учители да са ни поощрявали за това или да са ни казвали „О, благодаря за помощта, която вие оказвате“, изрази мнението си проф. Балтов.

Той коментира и нашумелия казус с „Нексо“: „Такива достойни медии като „Капитал“ се кичеха с това „Нексо“, както и играчи на политическия небосклон. Трябва малко скромност. Защото иначе официално казват, че това работи, вярвайте на такива криптоборси. Трябва в максимална степен да се въздържат такива хора“, предупреди икономистът.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм