Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на китайска компания за добив на криптовалути и нейните партньори да продадат земята, която притежават в близост до американска ядрена ракетна база, като се позова на опасения за шпионаж, съобщи Би Би Си.

На компанията MineOne Partners, която според Белия дом е мажоритарна собственост на китайски граждани, са дадени 120 дни да продаде имота, в който извършва дейност по добив на криптовалути.

Земята се намира на по-малко от миля (1,6 км) от военновъздушна база в Уайоминг, където се съхраняват междуконтинентални балистични ракети.

Журналисти от Би Би Си са се свързали с MineOne Partners и посолството на Китай в САЩ за коментар.

„Близостта на недвижимия имот, който е чуждестранна собственост, до стратегическа ракетна база и наличието на специализирано оборудване с чуждестранен произход, което потенциално може да улесни наблюдението и шпионските дейности, представлява риск за националната сигурност“, се казва в изявление на Белия дом.

Военновъздушната база „Франсис Е. Уорън“ в Уайоминг е дом на ядрените междуконтинентални балистични ракети Minuteman III.

MineOne купува земята в близост до военната база през 2022 г. и по-късно инсталира оборудване за добив на криптовалути.

Комитетът по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), влиятелен орган, който проверява сделките за заплахи за националната сигурност, не е бил уведомен за покупката от страна на компанията, заяви Белият дом. Властите са били предупредени за сделката след сигнал от представител на обществеността.

Междуведомственият комитет, който се ръководи от Министерството на финансите на САЩ, е установил, че покупката има отражение върху националната сигурност.

Решението на президента Байдън да принуди MineOne да продаде земята „подчертава критичната роля на стража, която CFIUS изпълнява, за да гарантира, че чуждестранните инвестиции не подкопават националната ни сигурност“, заяви в изявление министърът на финансите Джанет Йелън.

Сред американските законодатели нараства загрижеността относно китайските покупки на имоти в близост до чувствителни военни съоръжения.

Последното изявление на Белия дом идва само ден преди администрацията на Байдън да увеличи рязко митата върху няколко китайски вносни стоки, включително електромобили.