Преди 60 години Франция, въпреки несъгласието на Съединените щати, установява дипломатически отношения с Китай на Мао дзе Дун. Тази протегната ръка и тази независима стъпка се оценяват високо и до днес от китайските ръководители. Но в днешните коментари на посещението на Си Дзинпин във Франция се прокрадва чувството, че ролите сега са обърнати. Вярно, Франция е първата страна от първата европейска визита на китайския лидер от 5 години насам. Но и в очакванията, и в равносметката за резултатите от срещата, липсва ентусиазмът. Малцина очакват, че с цялата си икономическа и политическа мощ Китай ще отстъпи пред искания, които не отговарят на собствените му интереси.

Дипломация по френски

Френският президент отговаря на мощната китайска машина с финеса на френската дипломация. В Елисейския дворец бе проведена гала вечеря, в края на която на гостите - знакови фигури от политиката, бизнеса и културата, бе сервиран коняк. Конякът е и сред подаръците, които Еманюел Макрон връчи на китайския си гост. Но френският коняк преди всичко е част от задълбочаващото се търговско напрежение между Китай и Европа.

Дипломация по френски: Какво се случва по време на визитата на Си Дзинпин в Европа

Коняк и напрежение

Най-крещящият пример в момента са електрическите коли, произведени в Китай, които са тежко субсидирани и застрашават да задушат изцяло европейското производство. Затова Европейската комисия започна антидъмпингово разследване срещу Китай, а в отговор, Пекин започна антидъмпингово разследване срещу европейските производители на бренди, с което ясно се визираше Франция. На срещата в понеделник Франция успя да получи отсрочка в прилагането на репресивни мерки, но проблемът е далеч от окончателно решение.

Затова и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се включи в разговорите. Макар и сред европейските страни да не цари пълна хармония, тя държеше да покаже, че Европа е твърдо решена да защитава търговските си интереси и да се противопостави на нелоялните практики от страна на Пекин.

Дипломация по френски: Какво се случва по време на визитата на Си Дзинпин в Европа

Войната в Украйна и влиянието, което Пекин може да упражни над Кремъл

По другия централен въпрос - войната в Украйна - френският президент обяви със задоволство, че е получил от Си Дзинпин ангажимент да се призове за примирие на фронта по време на олимпийските игри това лято в Париж. Си се е ангажирал също да не изнася директно оръжие за Русия, както и да контролира по-добре износа на материали с двойно предназначение - гражданско и военно. Но от своя страна китайският президент с остър тон защити страната си : “Ние се противопоставяме на това украинската криза да се използва за да се прехвърля отговорността върху други, да се опетняват трети страни и да се провокира нова Студена война”.

Друга много важна тема, по която съществуват огромни различия, е тази за човешките права: както по отношение на политическите дисиденти в Китай, така и с третирането на уйгурите, кризата с Тайван, подслушването на европейски политици. Тези въпроси отсъстваха от официалната част на програмата. Тук Макрон търпи критики и от ляво, и от дясно. Един от най-силните конкуренти на Макрон на европейските избори, Рафаел Глюксман, който води листата на социалистите и партия “Обществено Място”, публикува много силно обръщение в “Льо Монд”. Той обвинява Макрон в раболепие и отбелязва, че Реал политиката не може да извини благосклонното отношение към диктатори. 

Дипломация по френски: Какво се случва по време на визитата на Си Дзинпин в Европа

Далеч от камерите

В интерес на истината Си беше посрещнат в рамките на протокола и дотам - на летището в неделя го посрещна премиерът, не президентът, а официалната вечеря не се състоя във Версай. Тактиката на Макрон тук е да повдигне тези въпроси далеч от камерите, в по-дискретна обстановка. Днес двамата лидери и съпругите им са в Пиринеите, в прохода Тур Мале, известен от колоездачните състезания Тур дьо Франс, но това е и мястото, където Макрон като малък е прекарвал често ваканциите си при любимата си баба.

Дипломация по френски: Какво се случва по време на визитата на Си Дзинпин в Европа

Анализаторите тук смятат, че този подход е важен доколкото двамата могат да си говорят прямо и да изчистят известни недоразумения, но няма с нищо да успее да умилостиви китайския лидер. Въпросът е дали наистина Макрон си е взел поука, след като в началото на мандата си посрещна Владимир Путин с най-големите почести във Версай или в лятната си резиденция в замъка Брегансон, но това с нищо не помогна да се възпре агресивната руска политика.

Впрочем, руският лидер успя да се покани символично на масата на разговорите и вчера: само часове преди посещението на Си, министерството на отбраната в Москва обяви “в близко бъдеще” учения за подготовка и използване на нестратегически ядрени оръжия. Уточнено бе, че това е отговор на “провокативни изявления и заплахи от страна на отделни западни официални лица срещу Руската федераци”.

Зад тази формулировка могат да се видят зачестилите изказвания на Макрон, че не изключва изпращането на въоръжени сили в Украйна. А европейският тур на Си Дзинпин продължава с визити в Сърбия и Унгария - двете може би най-благосклонни към руския лидер държави.

Автор: Бони Теофилова, кореспондент на Дарик във Франция