Това е първата визита на китайския лидер в Европа от 5 години насам заради охладнелите отношения между Европа и Китай поради редица фактори като отношенията между Китай с Русия и Иран, пандемията от Ковид 19, задълбочаващите се икономически и търговски търкания и мнението на трети страни за това какви трябва да бъдат отношенията с Китай”, това каза журналистът Тодор Радев в предаването "Без претенции" по Дарик по повод посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Европа. Президентът на Китай обиколи Франция, Сърбия и Унгария.

На въпроса какво да очакваме при евентуална победа на Тръмп на изборите за президент, Радев сподели, че Китай се страхува от завръщането на Тръмп заради ирационални действия и твърди икономически политики от страна на бившия американски президент.

Журналистът определи избора на страните, които китайският лидер посети като странен, но логичен. 

Франция е единствената голяма европейска страна, която се опитва да поддържа външно независим политически курс от този на САЩ  по отношение на Китай. Целта на посещението на Макрон в Пекин през април и сега на Си Дзинпин в Париж бе да получи това, от което се нуждае най-много френският бизнес, особено на фона на икономическите трудности в Европа”, коментира Радев за „стратегическата” визита на двамата лидери.

За посещенията в Унгария и Сърбия Радев каза, че двете страни имат общи фактори като добрите си икономически и политически отношения с Китай. 

Отношенията между Китай и Сърбия през последните години са изключително добри във всяка една сфера. Сърбия се опитва да намери силен съюзник след като Русия не може да играе тази роля в момента”, заяви Радев.

Журналистът определи визитата на Си Дзинпин в Сърбия като ключова заради съвпадането с 25-ата годишнина от бомбардирането на китайското посолство от НАТО.

За отношенията с Унгария, журналистът акцентира върху благоприятни условия за изграждането на китайски производствени бази в Европа предвид засилващия се европейски протекционизъм.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове!