Темата за хранителните суровини, които поскъпнаха драстично през последните две години, при това след големия скок в цените дошъл с началото на военните действия от февруари 2022, избра проф. д-р Милен Балтов за рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток.

„Въпреки покачването на цените на хранителните суровини тогава, тази на захарта не се увеличи. Нещо повече в началото на 2022 имаше лек спад на стойността й. Причината, е че преди това беше достигнала от 70 до 170 долара и така до август  2023, когато цената й достигна нива от 230 долара за тон. Увеличението при захарта е с около 150% над дългосрочните нормални цени. Тя обаче не е единствената, чиято цена отбелязва фрапиращ ръст. В гурме суровина се превръща и какаото, което поскъпна с 82% за последните 12 месеца и е на най-високото от 46 години ниво на цената“, коментира икономистът.

Причината – основните производители отчитат зарази при насажденията.

Според проф. Балтов обаче те не са само при насажденията, а и в политиките, тъй като няма фиксирани изкупни цени от страна на фермерите в Гана и Кот д'Ивоар.

Но кои са другите стоки, които достигат забележителни ценови стойности?

При зехтина борсовата цена на качествения продукт е 9000 евро на тон. При портокаловият сок цената на паунд е с 50 на сто по-висока от януари м.г.

Скок с 44% на цените за последните две години има и при кафето сорт „Арабика“.

Според проф. д-р Милен Балтов, причините за повишенията са свързани с природни бедствия, но и с политика, спрямо земеделците, които залагат основно на насажденията, от които се печели, без да се дава шанс по този начин на класическото земеделие.

Повече по тази тема, чуйте в звуковия файл: