Идната седмица ще се проведе официалното тестване на системата, която миналата седмица шашардиса народа с тестово съобщение “от президента” и апел населението да търси укритие. Голям гаф беше. Първо ни побеляха и окапаха косите, захълцахме, обърнахме се към религията, а сетне си плюхме в пазвата и с облекчение почнахме шегите.

За сетните тестове вече са обявили даже в кои градове кога ще изникне съобщението, така че разумният човек да си сложи аларма за преди това, за да се подсети, че му предстои стрес. Европейска работа.

Бих сложил информацията и тук, но съм сигурен, че всеки, който в днешно време гледа не само заглавия и картинка, а умее да прочете чак дотук, има силата да рови в google, bing, yahoo или да пита приятелите в общия чат, които да потърсят вместо него.

Та да се върнем на миналоседмичното грешно тестуване на тревожната система. В миговете на осъзнаване, че това е учебна паника и всички ще умрем само наужким, проведох собствена социология. Миналата седмица описах колко чудесно нашенско нещо е тя, цъкнете си, не бъдете егоисти. От нея екстраполирах, че никой в тази страна не е готов за каквато и да е паника.

Не знем какво да правим при земьотрес — а трябва, защото има специфични зони и дейности спрямо сградата, в която се намираме, как е построена и дали касата на вратата е под трегер или е гипсокартонена прищявка, примерно.

Не знаем къде да идем, ако руснаците ни почнат с бомбите, ядосани за руския поп, руските кандидати за кмет и скоро съветския паметник. Има ли бункери, в тях има ли wi-fi и тоалетна, такива работи.

Не знаем как да реагираме, дори като запалят колата на комшията и търчим да спасяваме нашата, че е през два автомобила, без да сме сигурни дали в ситуацията не е намесена и палава газова уредба, готова да отнесе целия паркинг.

По дяволите, дори не помним половиндневния курс в БЧК преди получаването на книжка. Напрягаме се, че като дойде изневиделица зор и съпътстващия го адреналинен бум, ще можем само да пищим и да се вайкаме зрелищно. Добре, че не се случват често катастрофи, също както бедствия и аварии, че да е важно да сме подготвени.

И защото нищо не знаем, не сме подготвени за сръчни дейности по време на тревога, се тревожим за всичко и вярваме във всякакви опасности. Северното сияние щяло да отвори черни дупки. Редактирането на .pdf файл с програма за редактиране на .pdf файл е хакване на машините.

Дали е прекалено късно да се научим? Ако сега излязат институциите, изтипосат списък с препоръки — да се подготвим за зор заман с раница с фенерче, вода и две консерви русенско варено от овес, за да е веган, дали ще се вслушаме? Или ще кажем, че това е коварен план да изкупим веганското варено, защото шефът на Гражданска защита има любовница с цех за консерви, примерно?

Сигурно ще се съмняваме. Или ще ни е елементарно, че да го четем и учим пак. Нас също така ни пази и Онзи там горе.

Но от друга страна, ако получим вибрираща паника в джоба си идните дни и си представим, че имаме няколко минути, за да оцелеем, да спасим близки, животинки и някоя скъпоценност, но нямаме никаква идея как, може да отделим някакво време да се понаучим и поподготвим. Ако има къде.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм