Той е двигателят на българската икономика.

Той е спойката на обществото. 

Той е най-полезният ти приятел и най-тегавият ти враг. По-добре е да избереш първото, да не му правиш проблеми, да не му се пречкаш и да правиш всичко възможно да сте в добри отношения. 

Той е толкова специален типаж, толкова важен за нацията, че съвсем в реда на нещата е за него някои правила да не важат, за да може да дерзае.

Той има позиции и проявления на всяко ниво на социалната стълбица.

Той има правилните роднини, правилните познати, правилните връзки, така че да излезе от всяка ситуация и да влезе с 200 и без колан в следващата, знаейки че и там всичко ще е наред.

Той е субкултура с множество проявления. Може да бъде срещнат в най-бедните региони, където заедно със социалната държава единствен катализатор на препитание за простосмъртните, но е също толкова наличен и там, където пребогатите представители на IT индустрията похапват веган пастърма от женшен за своя лежерен брънч.

Getty Images

Да го наречем Бай Контингент.

В научните среди се допуска грешка и се правят опити да се определи как изглежда това създание. Той може да е по джапанки и диагоналка или пременен в италианска мода, която често пак му стои като джапанки и диагоналка. Много съвременни интелектуалци и либерални борци с дискриминацията сляпо и ограничено го определят като “батка с татуировки”, но това не е вярно, защото това е само едно от превъплъщенията му. Просто съвременният интелектуалец не обича да излиза от балона си и за него всички различно изглеждащи от него са Бай Контингент.

Но Бай Контингент се съобразява с естетиката на социалните среди, в които се движи. В работническата класа ще е батка с татуировки, в централно градският хипстърият ще е синче с дипломка от анонимен британски университет в джоба на състейнабъл одеждата си. Той изглежда малко или много като тези, сред които движи. Често обаче има допълнително самочувствие и то води до едно по-ярко излъчване, с което сигнализира на околните, че опасен.

Бай Контингент изглежда всякак, но си личи, че не е всякакъв

Бай Контингент може да го видите веднага. Отваряте TikTok, скролвате 5-10 видеа и ще ви изскочи някакъв представител на тази порода българин. Не е ясно с какво точно се занимава. Или по-скоро ясно е, че се занимава да е на кафене, на дискотечка, на кръчма, на фитнес, някъде с колата, на почивка, на църква, на паметник, на яхта, на Дубай. Обикаля света или обикаля махалата с еднаква наслада от живота си и еднаква мистичност около въпроса: “Абе, тоя човек работи ли нещо?”

Е, невинаги е напълно безработен. Понякога има “частен бизнес”. Понякога е “между работи”. Понякога приятели му дават да кара автомобили, в пъти по-скъпи от жилището, което обитава с майка си. Понякога пък баща му е прокурор и се е сдобил с жилище на цената на леко нахапан дюнер.

Понякога Бай Контингент от съчувствие решава да поживее малко в ролята на Бай Балък и да започне и официална работа. Дали ще бъде охрана, дали ще кара такси, дали чичо му ще го сложи на висока позиция в някоя държавна агенция да трупа точки за стаж или просто ще бъде управител на куха фирма, бенефициент на еврофондове — това са едни от безкрайните възможности. Но Бай Контингент дори с новите си ангажименти ще има време за своето вълшебство.

А вълшебството на Бай Балък той обяснява така: “Да ми капе!”

Но защо този вид нашенец е толкова популярен и важен? Защо този текст го възхвалява като основно свързващо звено за социалния и икономически просперитет на родината?

Защото Бай Контингент наистина е важен:

Той се движи със специален режим по пътищата.

Той не плаща данъци, за да има оперативен кеш, за да помага на другите.

Той е информатор на органите на реда и затова не го закачат за дребни теми.

Той е направил услуга, дал е заем, намерил е евтино кола с леко пренабити номера. И затова е уважаван от тези, облажили от услугите му.

Той намира начини неща, невъзможни за случване, да се случат. Стоки, невъзможни за купуване и намиране, да се купят и намерят. 

Той намира как бедни магистрати, прокурори, висши полицаи, завеждащи медицински отделения и шефове на болници, директори на училища и детски градини, декани на университети и какви ли не други важни хора да свързват двата края.

Чудите се как съдия с официална заплата 4500 лева изплаща кредит за милиони? Бай Контингент е помогнал.

Чудите се как кмет с официална заплата от 3700 лева кара автомобил за четвърт милион? Бай Контингент му го е намерил.

Чудите се как безработната щерка на комшията е две седмици на Малдивите и ви е леко срам, че ѝ гледате полуголите снимки в Инстаграм, а сте я държали в ръцете си като бебе? Бай Контингент я снима.

Какво иска Бай Контингент в замяна за всичко това? Нищо. Той вече си има всичко.

Е, все пак и той е човек, случва му се да му докривее, да се подхлъзне с малко повече алкохол или някакъв наркотик, да му се окажат слаби ангелите. Но или ще е предизвикан да направи нещо глупаво, или ще се извини. Какво толкова, всеки греши.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм