Преди две десетилетия хората с достъп до интернет в България бяха кажи-речи толкова, колкото българите, които не са го ползвали днес — около осемнадесет човека. Днес всички сме свързани с компютри, лаптопи, телефони, тамагочита, смарт фривни, байпаси и бустерни ваксини. Това прави общуването ни по-бързо и лесно от всякога.

Информационната мрежа ни сближи през тези години с безброй форуми, чатове, новинарски сайтове, онлайн игри, социални мрежи и платформи за неприлично съдържание.

Видяхме страшно много подробности за близките хора, които иначе виждахме за по няколко часа годишно по празници. Видяхме кътните зъби на комшиите. Научихме фетишите на родителите си и открихме, че децата ни са склонни сами да формират интересите си, колкото и да не им даваме да цъкнат, че още не са навършили 18.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Ротация на врътките

Намерихме нови общества, в които да се присъединим и да споделяме вълненията и откритията си. Интересите ни свързаха с хора от други квартали, населени места, държави, а по-чалнатите от нас — и планети. Българинът днес общува на ден с повече хора, отколкото някога е срещал през живота си пра-дядо му.

Този период на пикова свързаност е и чудесна предпоставка ние да се проявим като човеколюбив народ, гордеещ се с гостоприемство, работливост и дружелюбие. Да вземем пример от предците си, които не са заключвали вратите си и са подслонявали и нагостявали окъснял пътник, споделяли са малото, което имат, спасили са евреите си и са харизвали щерките си на всеки чичо от съседното село, който е успявал да докаже, че синът му не е гърбав и притежава два овена. 

Задържаха мъж, удрял жена си с чадър и юмрук

Днес можем да показваме онова, което ни прави човеци — състраданието, загрижеността, уважението, доброто възпитание и любовта. И при тази свързаност, можем дори да се поглезим и да си изберем към кого да насочим българското си човеколюбие, така че да му помогнем в трудност, да го окуражим да продължава по правия път или просто да му усмихнем срядата със снимка на чаша кафе и надпис “успешно добро утро, мили хора, честит имен ден на всички именннници”.

Пък, ако някой ни разочарова с мнението си, стила музика или това, че предпочита айфон вместо андроид, можем да го напсуваме, блокираме и после да говорим зад гърба му три дни настървено. Да си регистрираме фалшив профил, от който да го следим как само ни дразни с мненията и съществуването си. Толкова сме човеколюбиви, че обичаме да посвещаваме времето си основно на тези, които не харесваме.

“Не може насилието да става норма”. МС определи “Възраждане” като неофашистка партия

А най-много тачим да си ги обясняваме с лични причини. Някой не може просто да не съответства на светогледа ни. Той е такъв нарочно, за да ни дразни, измъчва или убие. И за да избегнем тази зла участ, трябва ние да го дразним, измъчваме или унищожим. 

Всява ни паника за нещо, дето не смятаме, че е така? 

Подиграва ни се за нещо, което за нас е повод за паника?

Не харесва нещо, което ние харесваме?

Харесва нещо, което ние не харесваме?

Даже за нещата, за които нямаме особено мнение, ще го погледнем какво е неговото, за да заемем противоположното. За баланс! А и защото всичко му е едно такова отвратително грешно. 

Защо ни мрази, та ние сме човеколюбиви! Е, няма проблем, ще види кон боб яде ли, ние можем силно да любим и мразим, каквото и да значи това. Звучи хубаво, праведно и справедливо.

Николай Денков: В българския парламент вилнее неофашистка партия

А може би пък родолюбието и нихилизмът ни са внесени не откъдето трябва и леко ни спъват да проявим страхотното си човеколюбие. Нашето, българското. Замъглено от тупане в гърдите или отрицание на всичко. 

Може и да греша, съжалявам. Представете си снимка на чаша с кафе и ведро пожелание за хубав ден.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм