“България оказваше военна помощ на Украйна през последната година и половина, но това беше оставено, без да се обяснява на обществото. Това е много двулична и вредна позиция. Когато говориш едно, а правиш друго, създаваш много възможности за спекулация. Българските политици трябва да разберат, че когато мълчат, някой друг говори вместо теб”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик Даниел Стефанов, политически анализатор. 

Трима убити и 25 ранени при руски ракетен обстрел по родния град на Зеленски

“Когато правителството (*бел.ред. С премиер Кирил Петков) отказа да даде ясна позиция дали ще дава военна помощ, или няма да дава, обществото не знаеше кое е вярно и кое е грешно. Тогава се появиха други актьори на сцената, които обясниха. 

Ако се обясни в началото, че ти даваш помощ и защо, е едно. Ако оставиш на Фейсбук и президента да обяснят, после ще говориш само на този кръг хора, които още в началото са смятали, че това е правилно”, обобщи той темата. 

Христо Грозев: Украйна може да победи Русия още до края на тази година

Политологът коментира и предсрочното отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. 

“Като гражданин мисля, че имаме проблем с главните прокурори, нямаме нито един, който да се е ползвал с доверието на хората. И това усещане в повечето, без един - Борис Велчев, превръща и най-добрия главен прокурор в лош главен прокурор. Ако с отстраняването се слага начало на корекция на институционалната рамка, която да не позволява такова абсолютно развращаване, мисля, че е добър сценарий. 

От номинация без конкурент до уронване престижа на съдебната власт. Кой е Иван Гешев (снимки)

Ако смятаме, че Гешев не е подходящ за главен прокурор, трябва да бъде премахнат. Независимо кой го премахва”, заяви Стефанов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм