Добър ден!

Периодично угнетявани и ощетявани от международното положение, най-бедни в Европейския съюз и силно озлобени и настроени един срещу друг, човек би се изненадал, че българите сме най-умната нация в света. Разбира се, ако този човек е чужденец, ще му простим, защото очевидно не е представител на най-умната нация в света и сигурно е възпрепятстван интелектуално по рождение. 

Но няма истински нашенец, който да се съмнява, че страната, която само допреди няколко десетилетия е била “5-а по образование в света”, каквото и да значи това, е изпълнена с народ, който знае 2 и 200 по всеки въпрос. Ние сме гърмени зайци и не ядем доматите с колците.

Плува ли корабче?

Критичното ни мислене е от най-висш порядък и може да открием истината, дори да е злонамерено скрита от много пластове дезинформация, информационен шум, отвличане на вниманието и активни мероприятия. 

Не може да ни метне човек и туйто. Знаем истината за всичко. Ето, в момента актуалните работи:

— Знаем кой стои зад ситуацията в Нигер;

— Знаем защо се върна Божков точно сега и как ще бъде изпран;

— Знаем кога ще се разтури сглобката ей сега;

— Знаем, че до час-два САЩ/Русия ще фалира и ще се разпадне;

— Знаем какво готвят да въведат в българските училища, ако не се възпротивим;

— Знаем кой нарежда на агитката на Левски;

— Знаем кой и защо уби Алексей Петров;

— Знаем истината за Тръмп и истината за Пригожин;

— При всяка трагедия, катастрофа, убийство знаем точно кой, какво, как, къде и сме готови с присъда, декларация и ъгъл на тълкуване, чрез който да разобличим идеологическия враг.

0.72 милисекунди средно отнема от постването на някаква новина в социална мрежа до първия категоричен коментар. 

Ако същият чужденец, дето не знае, че сме най-умната нация, гледа каква активност проявяваме в разнищването на ежедневните теми и продължителните вселенски процеси, би си казал, че сме около 2 милиарда души. А реално сме няколко милиона, някои дори са изтекли в чужбина, но участват активно, защото им е под нивото да дискутират местните теми в чуждите държави.

Ние имаме светкавични умове и само от първите три думи на едно новинарско заглавие може да напишем литературно-интерпретативен коментар във Facebook.

Каква е нашата тайна? Как тъй сме по-умни от всички други народи, живеещи в масова заблуда и мъкнещи тежкия хомот на невежеството? Има ли рационално обяснение, или трябва да търсим вълшебно докосване със свръхдоза акъл от Създателя?

Обяснението е многопластово, но ние не го крием и нямаме тайна:

— Да, докоснати сме по специален начин и живеем в земния Рай;

— Имаме колективен имунитет срещу факти, които не ни изнасят;

— Извънредно любознателни сме и щателно проучваме всички теми, за които услужливи хора са качили клипчета в интернет и са им сложили субтитри на български;

— Имаме достъп до информация, която не е за простосмъртни. Майката на еди-кой-си работи еди-къде-си и е чула еди-какво-си. Няма причина да ме лъже!

— Възпитанието. Може би най-важното нещо е, че ние сме изключително дисциплинирани и вежливи хора. Тук е възможно дори и някой българин да се усъмни под влияние на пропагандата, която се опитва да ни втълпи, че сме овълчен народ. Но интелигентните хора имат добри обноски. А при нас дори за най-долния убиец, изверг и рецидивист съседите казват “добър човек, винаги поздравява”. 

Хубав ден!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм