„I Love Your Smile“ е замислена като детска песен, колкото и невероятно да звучи. Малко по-нататък ще разкажем повече за това. Издадена е като сингъл на 22 октомври 1991 година. На 19 ноември излиза и албумът „Inner Child“ („Детето в теб“). Освен „I Love Your Smile“, вътре има още девет песни, като две от тях - „Peace In The World“ и „Silent Prayer“ индиректно засягат актуалната тема за войната, която САЩ води срещу Ирак в Персийския залив в началото на 1991 година.

Както вече казахме, „I Love Your Smile“ е замислена като детска. Това обяснява напева „търъ-тъ-тъ-тъ-търъдъ“, даващ начало на песента и повтарящ се във всеки припев. В началото на 90-те музиката за деца в САЩ преживява ренесанс, най-вече благодарение на анимациите на „Disney“ („Дисни“). В текста Шанис играе ролята на ученичка, влюбена в момче от нейния клас. Всъщност тя и в живота е още дете.

Когато записва песента, е наскоро навършила осемнайсет. Shanice Wilson (Шанис Уилсън) е родена през 1973 година в Питсбърг, Пенсилвания, а когато е на девет, е първата нейна изява в телевизионна реклама за „KFC“, в която участва и Ella Fitzgerald (Ела Фицджералд). Още когато е малко момиче, родителите й се развеждат. Майката Кристъл заминава за Лос Анджелис, заедно с Шанис. С тях е и лелята на Шанис - Пени. Кристъл и Пени създават компанията „Crystal Penni“, чиято цел е да менажира малката певица.

И така, когато тя е на единайсет, е първото нейно участие в телевизионното детско предаване „Kids Incorporated“, а малко след това подписва с продуцентската фирма „A&M“ и подготвя музикален албум. Когато той излиза под името „Discovery“ през 1987 година, Шанис е на четиринайсет години. Албумът изпраща две песни в първата десетка на R&B класациите в САЩ - „No ½ Steppin’“ и „(Baby Tell Me) Can You Dance“.

През 1990 година Шанис подписва с митичната компания за соул музика „Motown“. С новоизгрялата звезда започва да работи известният барабанист, композитор и продуцент Narada Michael Walden (Нарада Майкъл Уолдън). В този момент той е сред най-изявените продуценти, с които работят младите певици Whitney Houston (Уитни Хюстън) и Mariah Carey (Марая Кери). За него ще имаме много поводи да говорим, тъй като той има пръст в различни популярни песни като например „Nothing’s Gonna Stop Us Now“ на „Starship” („Старшип”).

Гледан от днешните критици, текстът на „I Love Your Smile“ е много по-невинен тийнейджърски текст, отколкото тези от края на 90-те на Britney Spears (Бритни Спиърс) и Christina Aguilera (Кристина Агилера), говорещи много повече за сексуална освободеност. Тук текстът просто разказва, че ученичката стои в час, но нито игрите на момчетата в класа, нито урокът в учебника и думите на учителя достигат до нея, защото тя е пленена от усмивката на любимото си момче.

Това се пренася и когато е на работа, а даже и когато си е вкъщи. Впрочем темите, свързани с усмивка, дават заглавие на доста актуални песни в популярната култура от онова време като “When I See You Smile“ на Bad English (Бед Инглиш, 1989), „Smile“ на Aswad (Асуейд, 1990), както и още десетки песни от 1990 година на Blue Ruin (Блу Руън), Valentino FT. Wendell Morrison (Валентино и Уелдън Морисън), Lalah Hathaway (Лала Хатъуей) и други. Името „Smile“ носи и албума на „Leviaethan“  („Левиатан“) също от 1990 година.

Малко след като през 1989 година известният канадски виолист Thomas Beckmann (Томас Бекман) дава нов живот на песента „ Smile“ от филма „Modern Times“ („Модерни времена“) на Чарли Чаплин от 1936 година, нейни кавъри записват различни артисти. Най-известна сред тях е версията на Natalie Cole (Натали Кол). Както виждате, много хора пеят за усмивката в тези години, в които Желязната завеса пада и Студената война е прекратена. Шанис говори в интервюта, че песента е донякъде и за нейната майка, която рядко е виждала да се усмихва.

Записът на „I Love Your Smile“ на Shanice е в „Tarpan Studios“, Сан Рафаел, Калифорния, САЩ. Песента има лека мелодия и неангажиращ текст, но нещо липсва в нея, за да звучи като от „Дисни“. Музиката в техните филми се свири от симфонични оркестри. Липсва мекотата на класическата музика. Екипът, работещ по песента, решава този проблем, като взима откъс от първа част на произведението „Arabesques“, написано за пиано от френския композитор импресионист Клод Дебюси в периода между 1888 и 1891 година.

Това е сред първите му по-сериозни произведения, което той започва да пише в Париж, след като навършва двайсет и девет години. Твърди се, че за написването на арабеските Дебюси е бил повлиян от музиката на Жул Масне и Йохан Себастиан Бах. Откъс от първата арабеска, изсвирен от арфа и флейта, е вмъкнат точно преди солото на саксофона. Години по-късно, през 2009 година, друга американска R&B певица, Alicia Keys (Алиша Кийс), взима този фрагмент и го прави основа на песента си „Like The Sea“, включена в нейния албум „The Element Of Freedom“.

„I Love Your Smile“ е част от вече споменатия втори солов албум на Шанис „Inner Child“ от 1991 година. Тя достига второ място в основната класация на САЩ „Billboard Hot 100“ на 1 февруари 1992 година и за четири седмици оглавява специализирания чарт за хип-хоп и R&B песни на списанието. В Нидерландия става номер едно, а ремиксираната й версия от „Driza Bone” („Драйзабоун“) се изкачва до второ място във Великобритания.

Песента е първа в Зимбабве, втора в Германия, Норвегия и Канада, трета в Швейцария, четвърта в Швеция, пета в Белгия и Дания, шеста в Австрия и Нова Зеландия, седма във Франция, осма в Австралия и Ирландия, девета в Испания и т.н. „I Love Your Smile“ е номинирана в категорията за най-добро женско вокално R&B изпълнение на музикалните награди „Грами“ през 1993 година. Наградата в категорията взема Chaka Khan (Шака Кан) с „The Woman I Am“. През същата година Шанис взема първата награда на „Golden Lion Award“. Едно от най-известните изпълнения на Шанис на тази песен е на 25 май 1992 година за вечерното шоу на Jay Leno (Джей Лено) в САЩ. Видеоклипът показва Шанис в студио, заедно с цветнокож фотограф.

Автори на „I Love Your Smile“ са Jarvis La Rue Baker (Джарвис Ла Ру Бейкър), Sylvester Jackson (Силвестър Джаксън), Narada Michael Walden (Нарада Майкъл Уолдън), който е също съпродуцент и програмира барабаните. Както и самата певица Shanice. Освен Шанис и Майкъл Уолдън, в състава влизат музикантите Louis Biancanello (Луис Бианканело), който програмира звуците от синтезатори, както и още дванайсет беквокалисти, които тук няма да изреждаме. Солото на саксофона е на Branford Marsalis (Бранфорд Марсалис). Докато свири, Шанис му казва буквално „Надуй, Бранфорд, надуй“ (Blow, Branford, Blow!), а смехът, който се чува малко преди края на парчето, е на Janet Jackson (Джанет Джаксън) и René Elizondo JR. (Рене Елизондо Младши).

Версията на песента за радио и телевизионно излъчване е по-къса (3.56 мин.) от тази в албума (4.19 мин.). От радиоверсията е изрязана частта с рапа, тъй като в този период така се подхожда към всички парчета, в които има рапиране поради опасения, че това не би се харесало на средностатистическите слушатели. Отхвърлянето на песни от радиостанциите в САЩ с този довод е редовна практика през 1991 година и това принуждава R&B артисти като „TLC“ („Ти ел си“), Cece Peniston (Сиси Пенистън) и Kym Sims (Ким Симс) също да редактират песните си във версии, допустими за радиоформати.

„I Love Your Smile” получава място в много класации по света за сингли на годината и на десетилетието. Включена е под номер 34 в класацията „Топ 100 песни за всички времена“ на „Freaky Trigger“, публикувана през 2005 година, както и в книгата на Robert Dimery (Робърт Димъри) с „Хиляда и една песни, които трябва да чуете преди да умрете и десет хиляди, които трябва да изтеглите“, издадена през 2015 година. Парчето има немалко кавъри, повечето от които са изпълнени от не толкова популярни артисти. Подобен напев има в песента „Too Young to die“ от 1993 година на британската група „Jamiroquai“ („Джъмиръкуай“). В по-ново време, през 2019 година, американският R&B музикант Chris Brown (Крис Браун) вкарва елементи от парчето в своята песен „Undecided“.

Бидейки актриса и певица едновременно, Шанис често е търсена за изпълняване на филмова музика. Следвайки своите кумири от соул музиката, тя пее „If I Were Your Woman“ на „Gladys Knight And The Pips“ („Гладис Найт енд Пипс“) през 1995 година за филма „Panther“ („Пантера“). През същата година записва и „If I Never Knew You“ в дует с John Secada (Джон Секада) за филма на „Дисни“ „Pocahontas“ („Покахонтас“). За него специално ще разкажем в друг епизод. Междувременно критиката засипва Шанис с позитивни отзиви за „I Love Your Smile“. Това е песента, която привлича международния интерес към певицата и дава важен тласък в кариерата й. Днес нейното музикално наследство не е голямо по обем и се състои само от пет албума, записани между 1987 и 2006 година.

След това има само няколко сингъла и участия в саундтрак албуми. През 2023 година тя прави препратка към своя стар хит с парчето “Forever I Love Your Smile“, записано с японския рапър Tomoro. Днес Шанис е на петдесет години и се радва на съпруг и две деца – дъщеря на име Imani Shekinah Knox (Имани Шекина Нокс), родена през 2001 година, и син на име Elijah Alexander Knox (Илайджа Александър Нокс), появил се на бял свят три години по-късно. В интервю през 2021 година Шанис казва: „Винаги съм се опитвала да остана актуална и затова, когато музиката започна да се променя, и аз се промених с нея. Оставам вярна на себе си, но и винаги казвам, че никога не искам да звуча като остаряла или нещо подобно.“ На нас ни остава да пожелаем дълъг и неостаряващ живот на Шанис и на нейния глас.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм