Chris de Burgh (Крис Де  Бърг) е слабо популярен преди тази песен. Въпреки че родителите му го притискат да учи нещо, чрез което да продължи техния хотелски бизнес, Крис от малък свири на китара и пиано и пее. Той учи история и чужди езици, но музиката е винаги на преден план. Крис започва да издава песни още през 1974 година и записва шест албума, но те не се забелязват достатъчно. Големият успех идва през 1986 година с „The Lady In Red“.

Крис разказва две вариации на историята около песента. В едната съпругата му Diane (Даян) е само повод за написването на текста, а в другата той е посветен на нея впоследствие. Според първата история, разказана в телевизионно интервю, Крис е вдъхновен да напише „The Lady In Red“ от спомена за момента, когато за първи път вижда Даян. Той не помни как е била облечена, а по-късно си дава сметка, че мъжете по принцип рядко помнят какво облекло са носили съпругите им, когато са ги срещнали за първи път. Според друг разказ, който Крис пише на сайта си, идеята на песента му идва след спор с Даян, след който той се тревожи дали връзката им ще продължи.

Тогава пише песента за нея, но не му хрумва какво име да й даде. Мисли да я нарече „The Way You Look Tonight“ („Начинът, по който изглеждаш тази вечер“ ), но се отказва, защото разбира, че има друга песен с такова име. Това е джаз стандарт, написан още през 1936 година и изпълняван от много хора. Най-известен сред тях е Frank Sinatra (Франк Синатра), който я записва през 1964 година с оркестъра на Nelson Riddle (Нелсън Ридъл). На петия месец от връзката на Крис с Даян, той я вижда, облечена в червено, в претъпкан нощен клуб по време на парти. „От другия край на стаята тя ми дари една от онези усмивки, които са само за теб.“  - разказва Крис през 1987 година. „Помислих си „Боже, тя изглежда страхотно!“ Когато известно време си бил с една жена, е приятно да разбереш, че тя все още може да е толкова привлекателна. Отидох до нея и й казах „Страхотна си!“ От този момент нататък останалата част от песента си дойде на мястото.“ - завършва разказа си Де Бърг.

Тогава му идва на ум да кръсти композицията „The Lady In Red“ (Дамата в червено). Поне за това заглавие не е чувал да е било ползвано. Той допълва, че песента е за това да ценим най-важните хора в живота ни, които често приемаме за даденост, и че нерядко пропускаме да забележим какво ни е привлякло вниманието, когато сме ги видели за пръв път. Но дали написването на песента има общо с жена му, съвсем не е доказано, защото те се запознават още през 1968 година и сключват брак през 1977 година, а това е доста преди песента да излезе като сингъл на 20 юни 1986 година. Издадена е от „A&M“, а съпродуцент е Paul Hardiman (Пол Хардиман). В различни свои издания има различни песни на своите Б страни. Тъй като албумът „Into The Light“ е записван и в Лондон, и в Оксфорд, не се знае в кое студио е правена „The Lady In Red“. Няма го и списъка с музиканти, които я свирят, но песента включва дръм машина (електронен ритъм, зададен от Крис), синтезатори, китара (изсвирена от Phil Palmer (Фил Палмър), бас и беквокали.

Много фенове смятат, че басист е Pino Palladino (Пино Паладино), но John Giblin (Джон Гиблин) твърди, че е той. Вероятно и двамата имат по малко принос. „The Lady In Red“ е включена в албума „Into The Light“, излязъл на 27 май 1987 година, и благодарение на нея той стига до второ място в британския чарт за албуми. Песента достига първа позиция в Канада, Южна Африка, Ирландия, Норвегия и Белгия. Във Великобритания също става номер едно на 27 юли 1986 година и се задържа там три седмици. От продуцентската компания се обаждат на Крис и му казват, че ще я направят номер 1 и в САЩ. Но това не става до края на годината. Когато Крис вече губи надежда да превземе американския пазар, се намесват отново радиостанции, този път базирани в градовете Бостън в Масачузетс и Медисън в Уисконсин.

През май 1987 година „The Lady In Red“ става трета и в „Billboard Hot 100“. Виждайки как главоломно растат продажбите на албума с песента, Крис възкликва пред „Los Angeles Times“: „Това би бил първият ми златен албум в Америка! Изглеждаше, че никога няма да се случи. Знам точно мястото на стената, където ще окача златната плоча, чаках години за това.“ (Златна е плоча, добила златен статус, т.е. продала над 500 000 копия.) В Австралия песента е втора, а в много други страни също е сред първите двайсет. За Крис има една много важна дума в текста, отговорна за неговия сюжет. „Включих думата „никога“ и тя повдигна редица въпроси за слушателя.“ - говори той пред „The Jerusalem Post“. „За един мъж да каже на жена: „Никога не съм те виждал да изглеждаш толкова прекрасна, колкото си тази вечер“ („I’ve never seen you looking so lovely as you did tonight“) показва огромна история между тях. Колко дълго Са били заедно, защо той обикновено не гледа на нея конкретно по този начин? Това беше очарователно за мен, така че развих тази конкретна идея.“ - добавя Крис.

Мотивът за Дамата в червено е доста стар. Това е женски призрак, характерен за американския фолклор и разпространен от стари миньорски общности в много американски щати. Неговият произход датира от Англия още от XII век. Легендата за Дамата в червено я представя като жена, която, след като е изоставена, става блудница и бива убита от друга в пристъп на ревност. В каквато и разновидност да е легендата, дамата винаги носи кървавочервена рокля и винаги има нещо особено в нейната смърт. Десетки свидетелства на хора от различни точки на света говорят за фатални жени, загинали при нещастен случай, и всяка от тях е известна като Дамата в червено. Обикновено легендите за призраци са вдъхновени от конкретни хора, живели в миналото и загинали при странни обстоятелства. В други случаи тези хора са сеели смърт, с което си спечелват лоша слава, далеч надскачаща земния им път и навлизаща в митологията.

Такъв е случаят и с британската кралица Mary I Tudor (Мария Първа Тюдор), станала известна като Bloody Mary (Кървавата Мери), след като отнема живота на хиляди протестанти в Англия. А има и „Bloody Agnes“ (Кървавата Агнес), чийто призрак също е доста популярен в британския фолклор. Той пък е вдъхновен от шотландката Agnes Sampson (Агнес Сампсън), която била акушерка и можела да предвиди кога болните ще оздравеят. Поради тази своя способност Агнес е обявена за вещица и екзекутирана през 1590 година. И при Мери, и при Агнес кървавочервеното има свое важно значение. Но ако се вгледаме по-дълбоко в британския фолклор, ще видим още много призрачни жени в различен цвят - „White Lady“ (Бялата дама, по-популярна в американската митология), (The Brown Lady“ (Кафявата дама), The Grey Lady (Дамата в сиво) и други.

Повечето от тези жени са зли магьосници, които крадат и убиват деца и вършат други страшни неща. На техен фон Дамата в червено е по-характерна със своята привлекателност и приятен нрав и често е изобразявана като лека жена. Червеното е символ на страстната любов. Както стана ясно, Крис учи и история и не би било учудващо да е попадал на този образ. Освен това той си пада по свръхестествени неща и дори е известен с твърденията си, че ръцете му имат чудодейната сила да лекуват чрез докосване. С името „The Lady In Red“ са създадени много филми, картини и други творения на изкуството, появили се много преди тази песен. Даже Крис бърка като смята, че няма и песни с това име.

Пример е „The Lady In Red“ на Abbe Lane (Аби Лейн) от 1958 година. Устойчивостта на този образ безспорно допринася за популярността на песента на Крис. Това е една от песните, които най-силно разделят феновете. Едни я възхваляват, а други изобщо не я харесват. Повечето критици я определят като сладникаво сантиментална и с еднотипна музика. Читателите на списание „Rolling Stone“ я поставят на трето място сред най-лошите песни от 80-те. А в анкета сред фенове от 2000 година тя е определена като десетата най-дразнеща песен за всички времена. И това са само част от многобройните негативни класации, в които е поставяна. Огромен брой критици са безпощадни към Де Бърг, особено след като добива известност. Но и Крис не им остава длъжен и завежда цели шестнайсет дела за клевета, спечелвайки всичките.

Във видеото на „The Lady In Red“, включващо и анимация в началото и края си, е представено студийно изпълнение на песента. В него присъства къдрокоса жена, облечена в червено. Крис има няколко други версии на парчето. Още през 1987 година той го записва на испански със заглавие „La Dama de Ayer“ („Дамата от вчера“). Осем години по-късно я прави и в аранжимент за симфоничен оркестър. А през 2022 година я пее само с пиано в рамките на американския реалити формат „The Bachelor“ („Ергенът“), излъчван по „ABC“. Изпълняването на песента само с пиано отдавна е в концертните му програми, като с годините я пее все по-ниско заради напредващата си възраст. В интервю Крис разказва, че след концерт принцеса Даяна е отишла зад кулисите и му е благодарила за песента.

Тя самата обичала да носи червени рокли и според него си е помислила, че песента е посветена на нея. Сред изпълнителите на кавъри на „The Lady In Red“ виждаме имена като пианиста Richard Clayderman (Ричард Клайдерман) и певеца Andy Williams (Анди Уилямс). Известни са още и много други версии. Например тази на групата „The Shadows“ („Шадоус“) и друга на Лондонския симфоничен оркестър. Песента има още френска, италианска, датска, шведска, чешка, унгарска, руска и дори японска версия. След като Крис се жени за Даян, тя остава единствена съпруга в живота му. В средата на 90-те той се забърква с 19-годишна бавачка, ирландката Maresa Morgan (Мариса Морган), наета да се грижи за децата им, докато жена му се възстановява в болница, след като чупи врат при езда. Но когато Даян разбира за изневярата, той тежко се разкайва и прекратява извънбрачните отношения. Крис и Даян имат три деца - две момчета и едно момиче.

След излизането на „The Lady In Red“ през 1986 година Крис преживява две по-силни години. През 1988 година песента му „Missing You“ от албума „Flying Colours“ става първа в британския чарт за сингли, макар да не успява да пробие американските класации. И това му е последната по-значима песен. От този момент популярността му спада. Но Де Бърг успява да си спечели почитатели по целия свят и продължава да изнася концерти и да издава музика повече от три десетилетия. „The Lady In Red“ остава най-популярната му песен, чрез която и българската публика научава за него. Днес тя е важна част от абитуриентски балове, сватби и романтични вечери.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм