Ето един поглед към живота на руския президент Владимир Путин.

Лична информация

Дата на раждане: 7 октомври 1952 г.

Място на раждане: Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия

Рождено име: Владимир Владимирович Путин

Баща: Владимир Путин, бригадир на фабрика

Майка: Мария Путина

Брак: Людмила (Шкребнева) Путина (28 юли 1983-2014 г., разведена)

Деца: Екатерина и Мария

Образование: Ленинградски държавен университет, право, 1975 г.

Религия: православен християнин

Снимка: Getty Images

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Други факти

  • Обича да тренира и има черен колан по джудо;
  • Израснал в общ апартамент, споделян от три семейства;
  • Служил е в КГБ като разузнавач, преди да започне да се занимава с политика.

Хронология

1975 г. - Постъпва в Комитета за държавна сигурност (КГБ). Служи в Първо главно управление на външното разузнаване на КГБ и е назначен да наблюдава чуждестранни посетители.

1984 г. - Избран е да посещава Института за разузнаване Червеното знаме, където научава немски и английски език.

1985 г. – Назначен е на контраразузнавателни задължения в Дрезден, Източна Германия. Съобщава се, че следи лоялността на съветските дипломати.

1990 г. - Става помощник-ректор (декан) по международните въпроси на Ленинградския държавен университет. Твърди се, че следи лоялността на студентите и следи чужденците.

1991 г. – Обръща се към политиката, като става съветник на един от неговите наставници в юридическия факултет, Анатолий Собчак, който се кандидатира за кмет на Ленинград. След като Собчак печели изборите, Путин е назначен да работи в кметството като председател на комисията по международни отношения. Подава оставка от КГБ.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

1997 г. – Путин е назначен за заместник-главен администратор на Кремъл при президента Борис Елцин.

1998 г. - Началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

1999 г. - Секретар на Съвета за сигурност на Русия.

9 август 1999 г. – Елцин назначава Путин за министър-председател.

31 декември 1999 г. – Елцин се оттегля на фона на скандал и Путин става действащ президент. Той дава на Елцин имунитет срещу съдебно преследване.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

26 март 2000 г. - Избран е за президент на Русия.

7 май 2000 г. – Путин полага клетва.

16 юни 2001 г. - Путин се среща с президента на САЩ Джордж У. Буш и двамата дават съвместна пресконференция. Буш казва на репортери, че по време на двучасовата среща е успял да усети душата на Путин.

24 май 2002 г. - Путин и Буш подписват Московския договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, който изисква всяка страна да намали своите запаси от стратегически ядрени бойни глави в продължение на десет години.

15 март 2004 г. - Преизбран е след кампания като независим.

7 май 2004 г. - Путин полага клетва за втория си мандат.

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

27 април 2005 г. - Става първият руски лидер, който посещава Израел.

4-5 октомври 2005 г. - Посещава британския министър-председател Тони Блеър и обявява засилено сътрудничество между Русия и Великобритания за борба с тероризма.

5 септември 2006 г. - Среща се с южноафриканския президент Табо Мбеки по време на първото посещение в Африка на юг от Сарахан на руски лидер.

19 декември 2007 г. - Обявен за Личност на годината от списание Time.

2 март 2008 г. - Дмитрий Медведев е избран за президент на Русия.

Деца от Мариупол благодарят и прегръщат „освободителите“ пред многохилядна публика в Москва

7 май 2008 г. - Само два часа след полагането на президентска клетва Медведев назначава Путин за министър-председател.

Август 2008 г. - Русия влиза във военен конфликт със съседна Грузия.

24 септември 2011 г. - Медведев призовава управляващата партия "Единна Русия" да подкрепи Путин за президент през 2012 г. Путин от своя страна предлага Медведев да поеме ролята на министър-председател, ако партията спечели парламентарните избори през декември.

4 март 2012 г. - Путин печели трети мандат като президент с малко под 65% от гласовете. Критиците поставят под съмнение резултатите на фона на оплаквания за измама на гласоподавателите.

Изкуство във войната: Как се справя модата в Украйна в размирни времена?

7 май 2012 г. - Путин полага клетва при засилени мерки за сигурност. Стотици протестиращи са задържани от полицията.

14 декември 2012 г. – Президентът на САЩ Барак Обама подписва Закона Магнитски, закон, който налага ограничения за пътуване и финансови ограничения на лица в Русия, заподозрени в нарушения на човешките права. Законът е кръстен на Сергей Магнитски, адвокат, който почина при мистериозни обстоятелства през 2009 г., след като намери доказателства, че руски служители са извършили данъчни измами.

28 декември 2012 г. – В отговор на акта Магнитски, Путин подписва законопроект, който ефективно забранява на гражданите на САЩ да осиновяват руски деца. Законът също така забранява на финансирани от САЩ граждански групи да работят в Русия.

Путин и Си ще обявят „нова ера“ за връзките, ще обсъдят Украйна

6 юни 2013 г. - По време на интервю, излъчено по държавната телевизия, Путин и съпругата му Людмила обявяват, че бракът им е приключил.

11 септември 2013 г. – Путин публикува авторска статия в New York Times за Гражданската война в Сирия.

Март 2014 г. - Путин изпраща войски в Крим, след като украинският президент Виктор Янукович бяга на фона на бурни протести.

6 август 2014 г. - Путин подписва указ, който забранява вноса на храни и селскостопански продукти от страни, които са наложили санкции срещу Русия.

Обвинения между Вашингтон и Москва заради сваления американски дрон

28 септември 2015 г. - Путин присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и по-късно се среща с Обама. Двамата лидери обсъждат Украйна и Сирия, според високопоставени американски служители. Това е първата им лична среща след нахлуването на Русия в Украйна.

21 януари 2016 г. - Публикувано е разследване в Обединеното кралство, което излага доказателства, които предполагат, че Путин е одобрил операцията за убийството на бившия шпионин на ФСБ Александър Литвиненко през 2006 г.

25 юли 2016 г. - ФБР обявява, че е започнало разследване на хакването на компютърната система на Националния комитет на Демократическата партия. Въпреки че изявлението не показва, че агенцията има предвид конкретен заподозрян или заподозрени, американски служители казват на CNN, че смятат, че кибератаката е свързана с Русия.

Христо Грозев: Путин е бил много вбесен, след като е гледал филма

1 септември 2016 г. – По време на интервю за Bloomberg News Путин отрича руското правителство да е имало каквото и да е участие в хакването на имейлите на Националния комитет на Демократическата партия.

30 декември 2016 г. - Путин казва, че Русия няма да експулсира американски дипломати в отговор на новите санкции на администрацията на Обама и експулсирането на 35 дипломати от Съединените щати. Той казва, че вместо това ще се опита да възстанови отношенията с бъдещата администрация на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

6 януари 2017 г. - Службата на директора на националното разузнаване на САЩ публикува разсекретен доклад, в който се заключава, че Путин е наредил „кампания за влияние“, целяща да нарани Хилари Клинтън и да помогне на Тръмп на президентските избори през 2016 г.

“Вагнер“ отваря наборни центрове в цяла Русия

17 януари 2017 г. - На пресконференция Путин казва, че изобличаващото досие за Тръмп е „фалшиво“ и той отхвърля обвиненията, че службите за сигурност на неговата страна са следили новоизбрания президент на САЩ.

7 юли 2017 г. – Среща Тръмп за първи път в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, Германия. Съобщава се, че по време на двучасова среща мъжете обсъждат твърдения за руска намеса в изборите в САЩ и войната в Сирия, наред с други неща. Часове по-късно те отново разговарят неофициално по време на вечеря с други държавни глави.

30 юли 2017 г. - Путин обявява, че Русия прилага серия от мерки в отговор на нов законопроект за санкции, одобрен от Тръмп. Той казва, че 755 служители на американските дипломатически мисии в Русия ще бъдат изгонени от работните си места.

„Всички незабавно в бункерите, вземете таблетки йод“: Хакери стреснаха Русия със съобщение за ядрена атака

1 март 2018 г. - По време на годишното си обръщение към парламента Путин се хвали с ядрените способности на страната, заявявайки, че руските ракети могат да избягат от системите за противовъздушна отбрана. Във видеосимулация са показани ядрени бойни глави, които летят през космоса и се изсипват върху полуостров, който прилича на щата Флорида.

18 март 2018 г. - Путин печели изборите със 76,7% от гласовете, според Централната избирателна комисия на Русия. Неговият най-известен съперник, опозиционният лидер Алексей Навални не получи право да се кандидатира. Международните наблюдатели на изборите казват, че гласовете са преброени по редовен начин, но те критикуват отразяването на президентската надпревара в държавните медии, което силно популяризира Путин.

Русия удари редица украински области, има прекъсвания на електрозахранването

7 май 2018 г. - Полага клетва като президент за още шест години.

16 юли 2018 г. - Путин и Тръмп се срещат в Хелзинки и провеждат съвместна пресконференция. Тръмп отказва да одобри оценката на правителството на САЩ, че Русия се е намесила в изборите. „Имам голямо доверие в моите хора от разузнаването, но ще ви кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен в своето отричане днес“, каза Тръмп.

28 ноември 2018 г. - Властите в Обединеното кралство оценяват, че Путин е одобрил атака с нервнопаралитичен агент срещу бивш руски шпионин. Атаката в Солсбъри, Англия, отрови Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Друга жена, която е влязла в контакт с отровата, е починала.

Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Китай ще нахлуе в Тайван

25 април 2019 г. - Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се среща с Путин във Владивосток. Срещата включва разговори на четири очи, но не включва подписани споразумения или съвместни изявления.

14 май 2019 г. - Путин се среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който казва, че се надява Съединените щати и Русия да могат да развият отношения на по-голямо сътрудничество. Помпео казва, че иска страните да работят заедно, „за да направят нашите два народа по-успешни“.

3 юли 2019 г. - Путин подписва закон, който спира участието на Русия в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

“Слава на Украйна”: Застреляният мъж, изкопал сам гроба си, ни напомня, че Русия не се променя

22 октомври 2019 г. - Путин се среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сочи и мъжете обявяват широкообхватно споразумение за Сирия, обявявайки, че руски и турски войски ще патрулират на турско-сирийската граница. Кюрдските сили имат около шест дни, за да се оттеглят на около 20 мили от границата.

15 януари 2020 г. – Путин обявява планове за прокарване на реформи, които биха направили неговия наследник като президент по-малко могъщ. Властта ще бъде преразпределена, което ще даде на руския парламент и кабинета на министър-председателя по-голямо влияние. Цялото правителство подава оставка същия ден.

Руски войници са изпращани да се сражават, въоръжени с лопати

23 март 2021 г. – Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на CNN, че Путин е получил ваксинация срещу Ковид-19, въпреки че не са предоставени видео или изображения от процеса на ваксиниране. Говорителят не разкри коя ваксина е използвана, но каза, че това е една от трите руски ваксини, които са одобрени: Sputnik V, EpiVacCorona или CoviVac.

5 април 2021 г. – Путин подписва конституционни поправки в закона, които ще му позволят да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, когато президентството му приключи през 2024 г.

24 февруари 2022 г. - Руските военни сили влизат в Украйна и започват пълномащабно нападение над летища, военни щабове, големи градове и пристанища. Путин заплашва "онези, които може да се изкушат да се намесят" от името на Украйна.

Тръмп обеща да прекрати войната в Украйна за 24 часа

21 септември 2022 г. - По време на реч Путин заплашва да използва ядрени оръжия срещу Украйна, „В случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна и за защита на Русия и нашия народ, ние със сигурност ще използваме всички оръжейни системи на разположение на нас. Това не е блъф."

30 септември 2022 г. – В нарушение на международното право, Путин обявява, че Русия ще анексира четири украински региона като руска територия : Луганск и Донецк – дом на две подкрепяни от Русия отцепнически републики, където сраженията продължават от 2014 г. – както и Херсон и Запорожие, две области в Южна Украйна, които са окупирани от руските сили малко след началото на инвазията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм