Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви днес откриването на 58 наборни центъра в 42 града в Русия, тъй като групата се стреми да попълни войските си, които понасят тежки загуби в Източна Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес. 

ЧВК "Вагнер" е на първа линия в битката за украинския град Бахмут, а Пригожин сам призна, че много бойци от неговата организация са били убити там. 

Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Китай ще нахлуе в Тайван

На фона на напрежението с руския министър на отбраната, шефът на "Вагнер" многократно се оплакваше, че вече не може да набира свои бойци в руските затвори, - практика, упражнявана досега от "Вагнер", която обещаваше на затворниците намаляване на присъдите. 

Променяйки тактиката, неотдавна Пригожин се насочи към фитнес залите, където да отвори наборни пунктове, за да привлече потенциални новобранци. 

”Вагнер” твърди, че е превзела село близо до Бахмут

„В 42 града на Руската федерация са открити наборни центрове на "Вагнер". Нови бойци идват там и се присъединяват към нас, за да защитаваме своята страна и своите семейства“, казва днес Пригожин в изявление, публикувано от пресслужбата на компанията. 

Изявлението му беше придружено от списък на тези наборни центрове, повечето от които изглежда са открити във фитнес зали и клубове по бойни изкуства. 

Politico: Военачалниците на Русия се хващат за гушите

Пригожин обаче не уточни колко наемници възнамерява да привлече чрез тези центрове и в какъв срок. 

Това изявление идва в момент, когато "Вагнер" претърпя много тежки загуби в боевете, които се водят от няколко месеца около Бахмут, град в Донбас, който се превърна в център на бойните действия с украинската армия. 

За да спре поредица от унизителни неуспехи на бойното поле миналото лято, Русия обяви през септември мобилизирането на 300 000 резервисти.

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

В същото време ЧВК "Вагнер" е упълномощена да набира няколко хиляди бойци от руските затвори в замяна на амнистия след шест месеца, прекарани на фронта. 

През последните седмици обаче напрежението между руския генерален щаб и собственика на "Вагнер" излезе наяве в момент, когато Русия, в настъплението в Донбас, постигна само слаб напредък там. 

Пригожин на няколко пъти отправи яростна критика срещу руските висши военни, като разкритикува тяхната неефективност, мудност и лоши решения в Украйна. Той обвини властите, че не са осигурили на хората му необходимите боеприпаси, а министъра на отбраната и началника на генералния щаб, че искат да унищожат неговата ЧВК "Вагнер".

„Въздушната тревога е прекратена. Нека силата бъде с вас“. Люк Скайуокър бди над Украйна

"Въпреки колосалната съпротива на украинските въоръжени сили, ще продължим напред. Въпреки препятствията, които ни създават, ще преодолеем това заедно", обеща днес той.

Въпреки разногласията между ЧВК "Вагнер" и армията, руските сили напреднаха около Бахмут през последните дни, заплашвайки да обкръжат града, който украинците продължават яростно да защитават.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм