"Внимание! Въздушната тревога е прекратена. Нека силата бъде с вас."

Гласът, който чете това съобщение, звучащо в английската версия на приложението, сигнализиращо за края на руските въздушни нападения над Украйна, принадлежи на Люк Скайуокър (а именно на актьора Марк Хамил).

Миналата година приложението получи актуализация на тема "Междузвездни войни" - само едно от няколкото действия, които Хамил предприе, за да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу "империята на злото" на Владимир Путин.

Зеленски пред британския парламент: Русия ще загуби, победата ни ще промени света (видео и снимки)

В ексклузивно интервю за Politico Хамил заяви, че позицията му на посланик на проекта "Армия от дронове" на платформата за набиране на средства United24 е най-важната роля, която някога е играл.

"Аз съм актьор, занимавам се с илюзии и фантазии", каза той от къщата си в Малибу, Калифорния. "Аз съм като съвременен придворен шут. Но ролята, която помага на Украйна, е много по-значима от това, което съм свикнал да правя. И аз съм щастлив от това нещо."

Нещо повече, Хамил казва, че е не само посланик, но и "добър войник" и би направил всичко, което Володимир Зеленски (или неговият екип за набиране на средства) поиска от него. "Изпълнявам заповеди", каза Хамил.

„Вагнер“ спира да набира затворници за войната в Украйна

Миналата седмица "Политико" разкри, че Хамил продава подписани плакати, за да събере пари за поддържане на доставките на дронове за украинската армия. Това наистина е завръщането на джедаите - Хамил разкри, че не е продавал предмети с автограф от 2017 г., когато излезе "Междузвездни войни: Последните джедаи". "Това просто не е нещо, което правя", каза той. Очаква се плакатите да пристигнат в Киев и да бъдат пуснати в продажба всеки момент.

Проектът "Армия от дронове", на който Хамил е посланик, включва закупуване и поддръжка на дронове, както и обучение на пилоти, като дроновете ще се използват за наблюдение на фронтовата линия.

„Добре дошъл у дома“: Лидерите на ЕС посрещат Зеленски в Брюксел

Това е съвместно начинание между украинските въоръжени сили, Министерството на цифровата трансформация и платформата за набиране на средства United24, която е създадена от Зеленски и досега е събрала над 252 млн. евро.

"Дроновете са толкова жизненоважни в този конфликт. Те са очите в небето. Те защитават границата, те наблюдават", каза Хамил и добави, че Русия използва дронове, за да атакува цивилни, докато Украйна ги използва като разузнавателна подкрепа за събиране на информация.

Актьорът заяви, че за него е "чест", че Зеленски лично го е помолил да се качи на борда. "Не съм свикнал да се свързват с мен световни лидери", каза той.

Но е свикнал да заема политическа позиция.

Определяйки се като "демократ през целия си живот", Хамил много активно подкрепя в Twitter американските демократи и критикува бившия президент Доналд Тръмп.

Зеленски: Някои лидери от ЕС са готови да дадат изтребители на Украйна

"Всеки демократ, който ме е помолил да му помогна в кампанията, да правя изяви... на всички съм казал "да", казва Хамил, преди да добави с гордост, че веднъж е получил писмо от президента Джо Байдън, въпреки че: "Аз го последвах в Twitter, но той не ме следва обратно."

Но в момента политическият фокус на Хамил е върху Украйна и той каза, че се чувства "задължен" да направи всичко, което екипът на Зеленски за набиране на средства поиска от него, "колкото и малък принос да е това".

Зеленски благодари на Хамил с виртуална среща, в която президентът каза: "Аз съм много щастлив: "Светлината ще победи мрака. Аз вярвам в това, нашите хора вярват в това".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм