Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, за да призове лидерите на ЕС да увеличат подкрепата за опустошената от войната страна по време на третия етап от европейската си обиколка.

Зеленски пред британския парламент: Русия ще загуби, победата ни ще промени света (видео и снимки)

Зеленски пристигна в седалището на Европейския съюз заедно с френския президент Еманюел Макрон, за да направи обръщение към парламента на блока и да участва в среща на върха.

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Лидерите на ЕС приветстваха пристигането на украинския президент Зеленски в Брюксел за първото му посещение в сърцето на съюза след нахлуването на Русия, когато той бе посрещнат от приветстван на ЕП Роберта Мецола.

Зеленски пристигна в Обединеното кралство

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

"Добре дошъл у дома, добре дошъл в ЕС", написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел над снимка, на която стиска ръката на Зеленски заедно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Слава на Украйна“, така украинският президент започна речта си пред Европейския парламент в Брюксел.

ЕС планира да наложи нови санкции на Русия

Европейският парламент посрещна украинския президент Зеленски с бурни овации, когато той пристигна, за да говори пред депутатите при първото си посещение в Брюксел след руската инвазия.

"Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз", заяви в речта си председателят на парламента Роберта Мецола. "Държавите трябва да обмислят бързо, като следваща стъпка, предоставянето на системи с далечен обсег на действие и самолети, от които се нуждаете, за да защитите свободата, която твърде много хора приеха за даденост."

Резников: Русия планира мащабна офанзива на 24 февруари

Според Мецола отговорът на ЕС трябва да бъде пропорционален на заплахата, а тя е екзистенциална.

Тя каза, че Зеленски не трябва да убеждава никого от присъстващите, че е необходима подкрепа.

Мецола заяви, че подкрепя "плана от 10 точки" на украинския президент, който включва изправяне на отговорните за нападенията пред съда.

„Благодаря Ви за Вашия принципен и енергичен подход - две качества, които видяхме непроменени по време на тази борба за Европа“, каза Зеленски.

ЕС планира да обучи допълнително 15 000 украински войници

Той възхвали европейските стандарти на живот, върховенството на закона, отворените общества и ценностите на европейските хора.

„Стойността на живота в Русия е унищожена, само този в Кремъл има стойност“, каза той. „Русия гледа на хората си като на средства за носене на оръжие. „Руският режим е срещу всякаква социална справедливост и разнообразие, инвестира в ксенофобия, опитва се да превърне нечовешките реалности от 30-те и 40-те години на миналия век в реалност днес“, добави Зеленски.

Нетаняху обмисля да изпрати военна помощ на Украйна

„Само нашата победа ще гарантира европейските ни ценности“, продължи Зеленски.

Той благодари за подкрепата, която украинците получават от жителите на градовете в цяла Европа в тази "историческа битка". Това предизвика бурни овации от страна на членовете на ЕП. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм