На среща на върха Европейският съюз планира да обучи допълнително 15 000 украински войници в рамките на мисията си за военна помощ и ще отпусне 25 млн. евро (27,3 млн. долара) за операции по обезвреждане на мини, съобщи Анадолската агенция.

Високопоставени представители на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще пътуват до Киев за 24-ата среща на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

Срещата ще се проведе за първи път от началото на войната и Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Блокът смята, че срещата на върха е "силен сигнал, че подкрепяме страната, която е жертва на агресия, и че подчертаваме правото на Украйна да има справедлив мир в края на тази война", заяви пред репортери в Брюксел представител на ЕС.

Фон дер Лайен и Мишел ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски, а членовете на Комисията ще проведат разговори с украинските министри, отговарящи за техните ресори.

Лидерите ще обсъдят процеса на присъединяване на Украйна към ЕС, отговора на блока на войната на Русия срещу Украйна, както и мирния план на Зеленски.

Според друго официално лице те ще "потвърдят ангажимента ни да подкрепяме по-нататъшната европейска интеграция на Украйна".

И също така ще внесат послание, в което ще признаят реформите, които Украйна вече е осъществила, особено по отношение на върховенството на закона, и ще насърчат Киев да продължи да предприема мерки за изпълнение на критериите за присъединяване към блока.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел ще обещае "нов пакет от 25 млн. евро в подкрепа на хуманитарните действия за разминиране" в териториите, които наскоро бяха отвоювани от украинската армия след временна руска окупация, каза първият служител на ЕС.

Той ще обяви и нова цел за мисията на ЕС за военно обучение в Украйна, включваща 15 000 войници в допълнение към сегашните 15 000 военнослужещи,

Очаква се Борел да изрази и подкрепата на ЕС за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия в Украйна в Хага, Нидерландия.

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година ЕС и неговите държави-членки са предоставили 50 млрд. евро директна подкрепа на Украйна, включително над 12 млрд. евро военна помощ, според оценки на блока.

ЕС наложи девет пакета от санкции срещу Русия, насочени, наред с другото, срещу руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, забрани вноса на злато, петрол и въглища и износа на луксозни стоки и високотехнологични технологии, както и изключи руските и беларуските банки от международната платежна система SWIFT. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм