Наемническата група "Вагнер" заяви, че е прекратила кампанията си за набиране на членове от затворите в Русия, която имаше за цел да подкрепи силите на Москва, воюващи в Украйна.

"Набирането на затворници в частната наемническа група "Вагнер е напълно прекратено", заяви нейният основател Евгений Пригожин в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Резников: Русия планира мащабна офанзива на 24 февруари

В средата на 2022 г. се появиха съобщения, че свързаният с Кремъл бизнесмен набира затворници да се бият, като им обещава амнистия при завръщането им в Русия, ако оцелеят. В изявлението си Пригожин добави, че всички "задължения" към работещите за групата се изпълняват.

Силите на "Вагнер" твърдят, че са ръководили нападението срещу източния украински град Соледар, където се добива сол и който падна под руски контрол през януари. Те играят ключова роля и в офанзивата за съседния Бахмут, който от месеци е арена на тежки боеве. Частните бойни сили на няколко пъти отбелязаха победи на бойното поле, изпреварвайки руската армия.

Нетаняху обмисля да изпрати военна помощ на Украйна

Основана през 2014 г., "Вагнер" е замесена в конфликти в Африка, Латинска Америка и Близкия изток. Тя придобива известност, след като на 24 февруари 2022 г. президентът Владимир Путин изпраща войски в Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм