Все по-ожесточеният спор между висшите руски генерали и Евгений Пригожин, основател на наемническата група "Вагнер", изглежда стига до развръзка, след като шефът на паравоенната групировка обвини Министерството на отбраната на страната в "предателство", тъй като умишлено не предоставя боеприпаси на бойците му в Украйна.

Една година война в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна позволи да се издигнат откровени авантюристи като Пригожин, който взима много от новобранците си от затворите, и чеченския военачалник Рамзан Кадиров, разкривайки съперничеството между руските командири, което в крайна сметка може да представлява заплаха за Кремъл. Група "Вагнер" води продължилата месеци наред атака на град Бахмут, където силите ѝ придобиха печална слава заради самоубийствените атаки, които според украинците водят до изключително тежки руски загуби.

Финландия ще предостави 3 танка „Леопард 2“ на Украйна

Министерството на отбраната на Москва осъди като "абсолютно невярно" твърдението на Пригожин, че задържа боеприпаси от бойците му.

"Всички заявки за боеприпаси за щурмовите части се изпълняват в най-кратки срокове", заяви той. Като похвали "смелостта" на руските "доброволци" в Украйна, то заклейми усилията за насаждане на разделение, които са "контрапродуктивни и които играят единствено в полза на врага".

В седемминутно аудиосъобщение, публикувано в интернет в понеделник, Пригожин порица висшия военен състав на Русия, като заяви, че от него се е изисквало "да се извини и да се подчини" в усилията си да осигури доставки за хората си. "Не съм в състояние да разреша този проблем въпреки всичките си връзки и контакти", гневи се той. Той обвини за недостига на боеприпаси хората, които "ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии".

Подлезите на Украйна преди войната - от гейминг център до бомбоубежище

"Това може да бъде приравнено към държавна измяна", каза той. Той добави, че в резултат на това неговите бойци "масово умират".

Миналата седмица Пригожин направи подобно твърдение за "глад за боеприпаси" и публикува видеоклип с купчина трупове, за да подчертае тезата си за недостиг на боеприпаси. Той също така разкритикува руските генерали, че не са успели да прекъснат украинските снабдителни линии, което е затруднило превземането на Бахмут в Донецк от неговите хора, като се оплака, че сега вероятно ще са необходими месеци за превземането на града заради "чудовищната бюрокрация" на Москва.

Орбан: Русия не може да спечели, но може да започне ядрена война

Групата "Вагнер" на Пригожин твърди, че нейните бойци не са получавали заслуженото признание. Миналия месец той имаше яростен спор с руските генерали за това кой е отговорен за превземането на украинския солодобивен град Соледар - неговите хора или редовните руски войски.

Стремежът му да бъде в центъра на вниманието и постоянните му обвинения към висшите руски командири за лошо управление на войната допринесоха за възхода на личностната политика, която раздробява руските военни усилия, а висшите генерали изглежда са уморени от това, като се опасяват, че Пригожин пречи на усилията им да подобрят координацията на силите на бойното поле.

Държавите от ЕС не успяха да се споразумеят за нов пакет от санкции срещу Русия

По-рано този месец руските военно-политически блогъри получиха инструкции от генерал Валерий Герасимов, бивш началник на Генералния щаб, а сега общокомандващ на Русия в Украйна, да намалят отразяването на „Вагнер“.

На Пригожин също така беше забранено да вербува повече бойци от руските затвори и все по-често се говори, че групата "Вагнер" в Украйна ще бъде поставена под командването на Националната гвардия и ще бъде преместена далеч от Министерството на отбраната, което по същество е понижаване в длъжност.

На живо от Киев: Украинците очакват нова мащабна руска офанзива (видео)

Според анализатора Татяна Становая, основател на R.Politik, усилията на висшето ръководство да отстрани групата "Вагнер" на Пригожин изглежда се увеличават. Тя твърди, че Пригожин е станал политически уязвим, а звездата му угасва с неотдавнашните размествания по върховете на руската армия. Тя отбелязва, че прехвърлянето на Герасимов в Украйна е "драстично намалило автономността на „Вагнер“ и сериозно е променило отношенията на Пригожин с държавните агенции". Тя смята, че публикуването в понеделник на аудиоизявление, в което Министерството на отбраната се обвинява в предателство, е "акт на отчаяние" и "опит да се достигне до Путин чрез публичност".

Не е ясно обаче как ще реагира руският президент.

"Тези разногласия вероятно го вбесяват", казва Становая. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм