Руската военна победа в Украйна ще насърчи Пекин и ще доведе до война между Съединените щати и Китай за Тайван, предупреди в интервю Михаил Ходорковски, руският магнат в изгнание и ярък критик на режима на Владимир Путин, преди изявление, което ще направи пред глобалните лидери на голяма конференция за сигурност и отбрана в Германия този уикенд.

Украинската армия унищожи оръжие, изтръгващо кислорода от белите дробове (видео)

Mikhail Khodorkovsky, Снимка: Getty Images

Загубената война в Украйна е трамплин към войната в Азиатско-тихоокеанския регион“, каза Ходорковски в интервю за The Washington Post в Лондон, където живее сега. 

„Трябва да разберете, че когато дори голям човек бъде ударен в лицето, редица други малки момчета ще започнат да се съмняват в силата му и ще придобият увереност да го нападнат", каза той.

Служителка на отбраната в Русия падна от 160 метра и загина

 

"Ако САЩ искат да воюват в Азия, тогава най-правилният път към това е да покажат слабост и в Украйна“.

Ходорковски, който прекара десетилетие в затвора в Русия, преди да бъде помилван от Путин през 2013 г., каза, че засилването на военната помощ на Запада за Украйна и осигуряването на нейната победа е единственият начин за Съединените щати да избегнат такъв военен конфликт с Китай.

Снимка: Getty Images

Ходорковски трябва да говори този уикенд на Мюнхенската конференция по сигурността, където той и други двама опозиционери - бившият световен шампион по шах Гари Каспаров и Юлия Навальная, съпругата на хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, са поканени вместо официални представители на руското правителство.

„Доносът е дълг на патриота“: Арестуваха руска студентка за стори в Instagram, по сигнал на нейни колеги (снимки)

Снимка: Getty Images

Техните покани представляват ясен упрек на Кремъл за войната на Путин в Украйна. Това е първият път, когато членове на опозицията са поканени вместо руски официални лица на конференцията по сигурността, значимо събитие, на което Путин изнесе забележителна реч, отхвърляща Запада през 2007 г., и където руският външен министър Сергей Лавров обикновено е познато лице.

„Въздушната тревога е прекратена. Нека силата бъде с вас“. Люк Скайуокър бди над Украйна

Русия отказа да участва в миналогодишната конференция, която се проведе точно преди началото на нейната инвазия, заявявайки, че събитието се „трансформира в трансатлантически форум“ и „губи своите приобщаване и обективност“.

Кристоф Хойсген, председателят на конференцията по сигурността, каза, че официални руски представители няма да бъдат поканени, докато Путин „отрича правото на Украйна да съществува“.

Посолството на САЩ призова американците да напуснат Русия

В интервюто Ходорковски, който някога беше най-богатият човек в Русия като основен собственик на петролната компания ЮКОС, каза, че Западът сега има избор между три пътя в своята стратегия за подкрепа на Украйна.

Настоящата траектория, въпреки неотдавнашните споразумения за доставка на модерни бойни танкове, представлява само нарастваща военна подкрепа и определя пътя за продължителна и изпълнена с рискове война, каза Ходорковски. В тази ситуация няма гаранции, че Украйна може да поддържа сегашното си ниво на жертви, докато политическите спорове в Съединените щати преди президентските избори през 2024 г. могат да накарат законодателите да спрат доставките на оръжия и икономическата помощ.

Руска ракета е прелетяла над Молдова, Кишинев призова руския посланик

Ако Западът смята, че Украйна има достатъчно сили, за да продължи да губи от 350 до 500 души на ден - убити и ранени, и ако могат да осигурят гарантирани и постоянни доставки на оръжия и боеприпаси, тогава добре“, каза той.

Междувременно, каза той, Путин може да се опита да отговори „асиметрично“, като дестабилизира правителствата в Африка, на Балканите и в Близкия изток, както и потенциално на Запад.

Вторият път би включвал Западът бързо и значително да увеличи военната помощ, за да включи ракети с голям обсег и бойни самолети, които биха позволили на Украйна да унищожи руските линии за доставки.

Единственото, което може да пречупи ситуацията на бойното поле, е авиацията. Всичко останало е второстепенно“, категоричен е Ходорковски. 

Путин: Русия не започна военните действия, а се опитва да ги прекрати

Въпреки че западната подкрепа за Украйна е много по-голяма, отколкото мнозина очакваха, „това не променя факта, че Западът трябва да направи много повече“, твърди той. Помощта често изостава от събитията на бойното поле и „докато започнете да давате тези ракети и танкове, вече ще е твърде късно. Ако след три месеца фронтът се премести към Киев, ще дадат самолети, но тогава ще бъде късно, защото няма да останат летища“, предупреди той.

Третият начин би накарал Вашингтон и неговите съюзници в крайна сметка да се „обърнат и да си тръгнат, както направиха в Афганистан и както направиха в Сирия и на други места“, каза той.

Зеленски: Някои лидери от ЕС са готови да дадат изтребители на Украйна

Снимка; Twitter, Mark Chilvers

Путин е човек, който мисли ретроспективно и смята, че ако нещо се е случило преди, то често се случва отново по същия начин в бъдеще. И той не греши често в това. Разсъждавайки ретроспективно, той вижда, че всеки път, когато е започнал малка, нова война, той е в състояние да консолидира обществото около себе си и е виждал как американците си тръгват отново и отново. Ако той приключи операцията в Украйна успешно за себе си обаче, тогава националните патриоти, които сега са основният му източник на подкрепа, няма да му позволят да спре и ще започне следващата война“, заяви Ходорковски. 

Туризмът в Русия се срива след западните санкции

Въпреки че руската агресия ще продължи отвъд Украйна, каза Ходорковски, всяка предполагаема победа на Путин в Украйна също ще насърчи Китай да предприеме действия срещу Тайван, уверен е той. 

Когато чуя американци  да казват, че трябва да избираме между помощта за Украйна и помощта за Тайван, защото не можем да обхванем и двете територии, изглежда толкова примитивно, че имам чувството, че трябва да е майтап“, каза той.

„Вагнер“ спира да набира затворници за войната в Украйна

Всяко договорено споразумение, при което Украйна ще бъде принудена да се съгласи да отстъпи територия като Донецка и Луганска области, ще втвърди позицията на ястребите, на които руският президент е принуден да разчита, за да събере обществена подкрепа за войната. След това Путин ще бъде „принуден под натиск“ да започне нови атаки срещу Украйна, каза Ходорковски.

Ходорковски отдавна използва своята фондация "Отворена Русия", за да се бори с режима на Путин и сега спонсорира редица проекти на руската политическа опозиция. Неговата най-нова книга „Как да убием дракон“ призовава Запада да започне да се подготвя за постпутински, следвоенен режим, при който руската президентска система трябва да бъде демонтирана и заменена с парламентарна република.

Лавров: Западът цели да унищожи Русия

"Бързата ескалация на западната подкрепа за Украйна за бързо прекратяване на войната, побеждавайки руските войски, би бил най-добрият развой. По-малко хора ще умрат и натрупването на сила на ужасните национални патриоти ще бъде по-малко“, каза Ходорковски.

"В противен случай държавата е изправена пред много по-дълбок колапс. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е шансът руснаците да спрат да обвиняват правителството си за смъртта на близките си и вместо това да обвинят Украйна", каза той.

Съпруги и майки на загинали руски войници в Украйна получиха кожени палта като компенсация (видео)

Според Ходорковски продължителният конфликт също е рискован за Путин, който е изправен пред негодувание от всяка страна на един дълбоко разделен елит: ястребовия националистически патриотичен лагер, който вярва, че Путин трябва да действа по-решително и радикално, за да завладее Украйна, и по-либерално мислещият лагер, който смята войната за ужасна грешка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм