Ново видео показва как украински войници унищожават термобарични оръжия, които руският президент Путин използва за покосяване на множество жертви, съобщи CNN.

Посолството на САЩ призова американците да напуснат Русия

Telegram - Land Forces of Ukraine

Руска ракета е прелетяла над Молдова, Кишинев призова руския посланик

Това оръжие, забранено от Женевската конвенция, може да изтръгне кислорода от белите дробове на хората при детонация.

"Белият дроб се пръска в тялото и жертвата умира в изключителна агония", сподели новинар на CNN, коментиращ кадрите.

„Въздушната тревога е прекратена. Нека силата бъде с вас“. Люк Скайуокър бди над Украйна

Какво е термобаричното оръжие?

Термобаричното оръжие произвежда високотемпературна експлозия с дълъг разряд. За разлика от традиционните взривни материали, които основно се основават на бързото освобождаване на енергия от химическа реакция, термобаричните оръжия използват комбинация от гориво и окислител, за да създадат по-дълготраен и по-интензивен удар.

„Доносът е дълг на патриота“: Арестуваха руска студентка за стори в Instagram, по сигнал на нейни колеги (снимки)

Когато термобаричното оръжие е детонирано, то създава облак от взривоопасни материали, който се разпространява в голяма област. Горивото в облака се смесва с кислород в околната атмосфера, създавайки силно запалим аерозол. Когато този облак се възпламени, създава масивна експлозия и интензивна топлина, която може да изгаря всичко по пътя си.

Русия вкарва за 6 години в затвора журналист заради публикация за Украйна

Една от основните опасности на термобаричните оръжия е, че те могат да причинят обширни щети на сгради и оборудване, както и да нанесат сериозни наранявания или смърт на хора, попаднали в зоната на удара. Оръжията понякога се наричат "горивно-въздушни експлозиви" или "вакуумни бомби" поради техните способности да създават временен вакуум, който може да изтегли кислорода от околната атмосфера.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм