Руски съд осъди журналист на шест години затвор за критични коментари за настъплението на Москва в Украйна, което е част от продължаващите репресии срещу инакомислещите, съобщиха официални лица.

„Доносът е дълг на патриота“: Арестуваха руска студентка за стори в Instagram, по сигнал на нейни колеги (снимки)

Присъдата е последната от поредицата резонансни съдебни решения, постановени по силата на нов закон, който според критиците има за цел да криминализира критиките срещу военната интервенция.

44-годишната Мария Пономаренко е осъдена за разпространяване на информация за армията на Москва, за която е знаела, че е невярна, съобщиха от Следствения комитет, който разследва тежки престъпления.

Журналистката беше осъдена в южния сибирски град Барнаул, където е работила за уебсайта RusNews.

Заплашена от 10 години затвор журналистка за протест срещу войната избяга във Франция

Тя беше преследвана за публикация в социалните медии през март миналата година, свързана с нападение срещу театъра в украинския пристанищен град Мариупол, който след дълга обсада премина под руски контрол.

Киев и западните му съюзници обвиниха Москва за смъртта на стотици цивилни граждани при нападението, което Русия отрича.

Прокурорите поискаха присъда от девет години лишаване от свобода.

Критикът на Кремъл осъден на 8 години затвор за „фалшиви новини“ за войната (видео)

Пономаренко беше арестувана през април миналата година в Санкт Петербург, след което беше прехвърлен в Барнаул.

Адвокатът ѝ е изразил тревога за влошеното психично здраве на Пономаренко и е поискал тя да бъде лекувана, съобщи групата за наблюдение на правоприлагащите органи OVD-Info.

След като Кремъл нареди на войските да навлязат в Украйна преди близо година, Русия въведе ново законодателство, което криминализира това, което властите смятат за невярна или вредна информация за руската армия и офанзивата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм