Студентката Олеся Кривцова е пропуснала много лекции. Това е така, защото 20-годишната Олеся е под домашен арест. Има електронна гревна на крака си. Полицията може да следи всяко нейно движение, разказа Би Би Си.

Нейното предполагаемо престъпление? Олеся беше арестувана за антивоенни публикации в социалните мрежи. Една от тях се отнася до експлозията през октомври миналата година на моста, свързващ Русия с анексирания Крим.

Заплашена от 10 години затвор журналистка за протест срещу войната избяга във Франция

Публикувах стори в Instagram за моста, размишлявайки върху това колко украинците са щастливи от случилото се“, разказва Олеся пред Би Би Си.

Тогава започнала драмата.

Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми изкрещяха да легна на пода“, спомня си Олеся.

Тя е обвинена в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Заплашена е с до 10 години затвор.

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

Никога не съм предполагала, че някой може да получи толкова дълга присъда затвор за публикуване на нещо в интернет. Виждах новините за луди присъди в Русия, но не бях обърнала много внимание и продължих да публикувам по темата“, казва Олеся. 

Студентка от Северния федерален университет в Архангелск, Олеся вече е добавена към официалния списък на Русия с терористи и екстремисти.

Когато разбрах, че съм поставена в същия списък със стрелците в училище и групировката „Ислямска държава“, си помислих, че е лудост“, спомня си Олеся.

Критикът на Кремъл осъден на 8 години затвор за „фалшиви новини“ за войната (видео)

Според правилата на домашния й арест й е забранено да говори по телефона и да влиза в интернет.

Олеся има татуиран впечатляващ образ на десния си крак - руския президент Владимир Путин, изобразен като паяк, с надпис: "Големият брат те наблюдава".

Изглежда, че в случая на Олеся не Биг Брадър е гледал нея, а нейните състуденти.

Един приятел ми показа публикация за мен в чат - за това как съм против „специалната военна операция“, разказа Олеся.

Руска журналистка напусна, притеснена от пропагандата

"Повечето от хората в този чат бяха студенти по история. Те обсъждаха дали да ме предадат на властите", каза тя.

В един коментар Олеся е обвинена в писане на „провокативни публикации с пораженчески и екстремистки характер. Това не е на място за военно време. Трябва да бъде пресечено в зародиш“.

Първо, нека се опитаме да я дискредитираме. Ако тя не го разбере, нека службите за сигурност се занимават с това.

Адвокат, свързан с Навални, напусна Русия заради натиск от властите

Доносът е дълг на патриота“, пише друг.

По-късно, когато списъкът на свидетелите на обвинението беше прочетен в съда, Олеся разпозна имената от студентския чат.

Измина една година, откакто Кремъл започна своята "специална военна операция" в Украйна - термина, който използва за пълномащабното нахлуване на Русия в своя съсед. Седмици след нападението президентът Путин призова руската общественост да отдели "истинските патриоти от изметта и предателите".

Оттогава в цяла Русия има съобщения за изобличения в съветски стил срещу критиците на войната. Те включват студенти, информиращи за учители и работници, осъждащи колеги.

Публичната критика на инвазията (това включва споделяне на критики на други хора) е опасна. Руските власти очакват пълна, непоколебима подкрепа за офанзивата в Украйна. Ако не го подкрепяте, най-малкото се очаква да мълчите. Ако не мълчите, има редица репресивни закони за наказване на несъгласието. Това включва закони срещу разпространението на "фалшива информация" за армията и "дискредитирането" на армията.

Съдът в Москва глоби Овсянникова с 30 000 рубли (видео)

В Архангелск гигантски портрет на руски войник, убит в Украйна, се взира в града от страната на девететажен жилищен блок, заедно с думите: „Да си воин означава да живееш вечно“.

Патриотичното послание е убедително. По улиците на Архангелск не срещаме малко съчувствие към руснаците, изправени пред съдебно преследване за техните антивоенни коментари, отбелязва екипът на Би Би Си.

Хората, които дискредитират нашата армия или разпространяват фалшификати, са болни в главата. Те трябва да бъдат изпратени на фронтовата линия като пушечно месо“, казва Константин.

Виктор Бакуревич пред Дарик: Няма закони в полицията за този, който излиза с голяма позиция в Русия

Имам негативно отношение към критиците на спецоперацията“, каза пред Би Би Си Екатерина.

Но дълга присъда затвор за публикуване на нещо онлайн, не е ли жестоко? 

Хората трябва да използват мозъка си. Ако живеят в тази страна, ако се радват на всички предимства, които тази страна може да предложи, ако са патриоти, те трябва да спазват закона“, отговаря Екатерина.

Арестуваната руска журналистка е в неизвестност

По-късно в същия ден на Олеся е позволено да излезе от апартамента си, но само за да присъства на съдебно заседание. Адвокатите й се опитват да убедят съдия да отмени ограниченията върху движението й.

Тениската на Олеся е със снимка на полицейски микробус с надпис „Училищен автобус“. 

„Винаги един не се примирява“ и още коментари за Овсянникова

Съдията постановява да я остави под домашен арест.

Държавата няма демокрация или свобода, но не могат да вкарат всички в затвора. В един момент ще им свършат килиите“, казва Олеся. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм