Един от най-известните опозиционери в Русия, Иля Яшин, беше осъден на осем години и половина затвор за разпространение на "фалшиви новини" за армията на страната, предаде Би Би Си.

Един от малкото критици на Кремъл, останали в Русия, след като тя нахлу в Украйна, Яшин продължи да говори против войната.

Руски журналист „мобилизира“ Песков-младши. Той: Ще го уредим на друго равнище

Той беше арестуван, след като осъди заподозрени руски военни престъпления в украинския град Буча.

Скоро след нахлуването Русия превърна докладването на „фалшива информация“ в престъпление.

Оттогава няколко руснаци бяха осъдени на затвор, но присъдата на Яшин е най-дългата досега.

Той отрече обвинението, но съдия Оксана Горюнова каза, че съзнателно е разпространил фалшива информация за руските въоръжени сили.

Известният руски журналист Александър Невзоров получи украинско гражданство

Миналия април той говори в канала си в YouTube за убийството на стотици украински цивилни от руските окупационни сили в Буча, извън столицата Киев.

Той каза пред съда, че е дал както официалната руска, така и украинската версия на историята. По време на видеото той сподели изображения и истории от сцената от Би Би Си и други. Министерството на отбраната на Русия осъди обвиненията като изфабрикувана "провокация", а изображенията на мъртви цивилни като "инсценирани".

Прокурорите поискаха девет години затвор. Неговият адвокат Мария Ейсмонт каза, че ще обжалват присъдата.

Руска журналистка напусна, притеснена от пропагандата

В публикация в приложението за съобщения Telegram Яшин каза на поддръжниците си, че няма причина да бъдат тъжни: „Казахме истината за военните престъпления и призовахме за прекратяване на кръвопролитията“.

Най-известният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални каза, че „безсрамната и беззаконна присъда на съда на Путин няма да накара Иля да млъкне“, описвайки го като вероятно първия приятел, който е намерил в политиката.

Адвокат, свързан с Навални, напусна Русия заради натиск от властите

Интервюиран от Би Би Си през юли, Яшин каза, че арестът му не е бил изненада, тъй като руските власти са дали ясно да се разбере, че има само две алтернативи за опонентите на Кремъл: емиграция или затвор.

Запитан дали все още може да предизвика руския президент от затвора, той каза, че е важно в опозицията да има хора, готови да се съпротивляват.

Говорейки пред съда в петък, поддръжниците на Яшин осъдиха присъдата затвор като несправедлива и нарушаваща правото на свобода на словото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм