Молдова ще призове посланика на Русия, след като руска ракета е пресякла въздушното пространство на страната.

Посланикът ще бъде извикан, "за да сигнализира на руската страна за неприемливото нарушаване на въздушното ни пространство от руска ракета, която днес прелетя над суверенната територия на Република Молдова", заяви външното министерство в съобщение за медиите.

Масирана ракетна атака срещу Украйна

Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че е открило ракета, която е пресякла въздушното пространство на Молдова с посока Украйна.

"МВнР отбелязва, че руската страна продължава агресивната си война срещу Украйна, а ракетните атаки срещу съседната ни държава засягат пряко и негативно нашата страна", се допълва в съобщението на външното министерство.

Путин: Русия не започна военните действия, а се опитва да ги прекрати

През октомври миналата година Молдова вече беше извикала пратеника на Москва, след като заяви, че руски крилати ракети, насочени към Украйна, са пресекли въздушното ѝ пространство.

Новият инцидент последва съобщението от четвъртък на молдовската разузнавателна служба, че Русия действа с цел дестабилизация на страната.

Съобщението идва след коментарите на украинския президент Володимир Зеленски, че Киев е прехванал план на Москва "да разбие демокрацията в Молдова и да установи контрол над нея".

Зеленски: Някои лидери от ЕС са готови да дадат изтребители на Украйна

"Ние категорично отхвърляме неотдавнашните неприятелски изявления и действия по отношение на Република Молдова, които се считат за абсолютно неприемливи от нашия народ", заяви говорителят на молдовското външно министерство Даниел Вода.

Подобно на много други бивши съветски територии, страната с население от 2,6 милиона души, разположена между Украйна и Румъния, е фон на война между проруски и прозападни политически течения.

Страната, ръководена от проевропейския президент Мая Санду, подаде молба за присъединяване към Европейския съюз точно след като Русия нахлу в Украйна през февруари.

Русия поддържа войски в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм