Видеоклип, разпространяван в социалните медии, показва група жени, чиито съпрузи и синове са загинали, биейки се за силите на Владимир Путин в Украйна, които изразяват благодарност за получаването на кожени палта, пише "News Week".

Нидерландия, Дания и Германия обещават 100 танка “Леопард 1“ за Украйна

Клипът беше споделен от новинарския канал CHTD Telegram, който обясни, че жените са били в Макеевка, в окупираната от Русия Донецка област. 

Вдовиците получиха 21 кожени палта като компенсация за загиналите им близки“, се казва в публикацията.

Вдигайки палтото и усмихвайки се, една жена се обърна към камерата. 

Днес получихме неочаквана помощ“, каза тя, добавяйки, че събралите се вдовици и майки на загиналите войници са „много благодарни“ за палтата.

Шолц: Атаки по руска територия със Западни оръжия няма да има

Благодарим ви от сърце. Благодарим ви, че се грижите за нас“, каза тя, като спомена, че им е дадена „такава възможност. След това групата жени каза „благодаря“ в един глас.

Мъжът зад камерата, беше посочен от медиите като Евгений Скрипник, който е съдружник на Игор Гиркин, видния военен блогър и бивш офицер от руското разузнаване, който оглави военните сили на Русия в района на Донбас през 2014 г.

Русия е уверена в своята победа, заяви Путин

Скрипник каза, че палтата са били дадени от руски активисти в Москва, добавяйки, че „в такива моменти чувстваме, че сме едно семейство“.

Историята беше съобщена от украински медии като New Voice of Ukraine. Изданието пише, че в Сахалин, в Далечния изток на Русия, замразена риба е била дадена на вдовици, докато в сибирската република Тува овце и дърва са били дадени като компенсация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм