Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" заяви днес, 24 февруари, че войските му са превзели украинското село Берховка, разположено недалеч на север от Бахмут – ключов град, който Москва от месеци се мъчи да завладее, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Селото "е изцяло под наш контрол. Частите на "Вагнер" контролират цяла Берховка", твърди Евгений Пригожин в кратко комюнике, разпространено от неговата пресслужба.

АФП не успя да провери по независим източник това твърдение, направено точно в деня, когато се навършва една година от началото на руското нашествие в Украйна.

”Ще победим!”. Посланието на Зеленски по повод годишнината от войната

Вече над половин година групировката "Вагнер" и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна – град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера.

Руските сили се опитват от седмици да обкръжат Бахмут и успяха да отрежат редица пътища, важни за снабдяването на украинските войски.

Първите дни на войната в Украйна през погледа на световните лидери

Ако превземането на Берховка от "Вагнер" се потвърди, това ще означава, че руските сили са започнали да затварят откъм север обръча около Бахмут.

Миналата седмица руските сили вече заявиха, че са завладели село Парасковиевка на северния вход за Бахмут; Берховка се намира югозападно от това село.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм