„В съответствие с член 51 от част 7 на Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията на Русия реших да започна специална военна операция“. С тези думи руският президент Владимир Путин даде началото на кръвопролитната война, която Руската Федерация води срещу украинския народ.

В първите мигове Путин подчерта: „Не ни остана друга възможност да защитим Русия и народа си, освен тази, която ще бъдем принудени да използваме днес. Ситуацията изисква от нас да предприемем решителни и незабавни действия.

Една година война в Украйна

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

"Нашите планове не включват окупация на украински територии. Ние няма да налагаме нищо на никого със сила", заяви Владимир Путин.

Само седем месеца по-късно след началото на войната руският президент обяви „анексирането“ на четири украински области – Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк.

Китай призова за мирни преговори между Русия и Украйна в план от 12 точки

Още в първите часове на руската инвазия, световните лидери реагираха като се обявиха единодушно против решението на Руската Федерация.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които ще донесе тази атака, и Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще потърси отговорност от Русия", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в изявление малко след началото на инвазията.

Подлезите на Украйна преди войната - от гейминг център до бомбоубежище

Министър-председателят на Обединеното Кралство Борис Джонсън беше светкавичен в реакцията си, обявявайки започването на работа по "мащабен пакет от икономически санкции, предназначени своевременно да сринат руската икономика".

"Най-големите ни страхове вече се сбъднаха и всички наши предупреждения се оказаха трагично точни. Руският президент Путин отприщи война на нашия европейски континент. Той нападна приятелска страна без никаква провокация и без никакво надеждно извинение", заяви Джонсън.

ЕС отново не успя да постигне съгласие за нови санкции срещу Русия

"Нашата мисия е ясна: в дипломатически, политически, икономически и в крайна сметка във военен план това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал."

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че "събитията от тази нощ са повратна точка в историята на Европа и на нашата страна".

"Путин отхвърли дипломатическия път и избра пътя на войната. Ние ще поемем пълната отговорност за защитата на суверенитета на нашите съюзници", обяви Макрон.

Как се събужда Киев: Разказ от Украйна (видео)

Подобно на други световни лидери, Макрон също обяви санкции срещу Русия.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви 24 февруари за „ужасен ден за Украйна и много мрачен ден за Европа“.

"Нападайки Украйна, президентът Путин грубо нарушава международното право."

Мощна експлозия в Киев по време на посещението на Педро Санчес

След като обяви строги санкции срещу Русия, Шолц заяви, че тяхната "цел" е да се даде на Путин да разбере, че руският режим "ще плати горчива цена за тази агресия”. „На Путин ще му стане ясно, че е направил ужасна грешка като е отприщил тази война.”

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обърна към руският президент Владимир Путин с думите: „В името на човечеството, върнете войските си в Русия“.

"Както, за съжаление, знаем твърде добре, при конфликти цивилното население, включително жените и децата, винаги страда първо и най-много", добави той.

Politico: Военачалниците на Русия се хващат за гушите

Генералният секретар на НАТО обяви, че „мирът на нашия континент е унищожен“, както и че „това е умишлено, хладнокръвно и дълго планирано нахлуване".

"Целта на Кремъл е да възстанови своята сфера на влияние, да разкъса глобалните правила, които десетилетия наред предпазваха всички нас, и да подкопае ценностите, които са ни скъпи. Това е новото нормално състояние на нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост", заяви Столтенберг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "целта на Русия не е само Донбас, целта не е само Украйна - целта е стабилността в Европа и целият международен мирен ред. И ние ще държим президента Путин отговорен за това."

Румен Радев: Нуждаем се не само от стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това

"Президентът Путин е този, който връща войната в Европа. В тези мрачни часове Европейският съюз и неговите народи застават до Украйна и нейния народ", добави тя.

"Няма да позволим на президента Путин да разруши архитектурата на сигурността, която в продължение на много десетилетия осигуряваше на Европа мир и стабилност. Няма да позволим на президента Путин да замени върховенството на закона с върховенството на силата и безпощадността. Той не бива да подценява решимостта и силата на нашите демокрации."

Как Байдън се озова в Киев? Бягство посред нощ, тайни, рискове, прикрития и забрани

Една година по-късно и хиляди загубени човешки животи, танкове, бронирани машини, артилерия, самолети и хеликоптери от двете страни, Русия все още не е постигнала своите стратегически цели – поставяне на марионетен режим в Киев. В противоречие с думите на Путин, че „нашите планове не включват окупация на украински територии“, Руската Федерация „анексира“ четири области и обяви, че атаките върху тях ще се считат за атака срещу самата Русия. Въпреки това Кремъл не реагира на освобождаването на град Херсон от Украйна.

НАТО се сплоти все повече, а традиционно неутрални държави като Финландия и Швеция подадоха молби за кандидатстване в Алианса. Западният свят наложи силни санкции върху руската икономика и започна значителни инвестиции в разширяване на оръжейното производство. Русия изгуби Европа като пазар за енергоносителите си и сега се бори да разшири инфраструктурният капацитет за природен газ с Китай. Украйна, от своя страна, продължава да получава все повече и по-модерни оръжейни платформи, за да се отбранява и възстанови териториалната цялост.

Седем ключови момента от речта на Путин

По данни на ООН към 5-ти септември цивилните жертви в Украйна са 7 155 убити и 11 662 ранени, включително 32 загинали деца и 264 ранени. От февруари 2022 г. насам почти една трета от населението на Украйна е принудено да напусне домовете си в Украйна, което я прави една от най-големите кризи с разселване в света. Жените и децата представляват 86 % от общия брой на бежанците. Към 23 януари 2023 г. броят на вътрешно разселените лица в Украйна се оценява на 5,4 млн. души. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм