В днешната си реч за състоянието на нацията президентът Владимир Путин представи пред многобройна публика актуална информация за конфликта в Украйна пред политическия и военния елит на Русия.

Огромна тълпа от руски високопоставени лица седеше тихо, докато Владимир Путин в продължение на часове говореше за глобалните конфликти, спомените за Втората световна война и педофилите.

Путин: Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия

Най-тревожната заплаха, която прозвуча по време на малко значимата реч, беше за надвисналата заплаха от "глобален конфликт".

Без да дава надежда за прекратяване на войната в Украйна, която започна преди година, Путин събуди отново опасения за нова студена война.

Столтенберг: Възможно е Китай да предостави оръжие на Русия

Но докато обвиняваше Запада, че е "започнал войната", той изложи личните си спомени от близката история и направи редица странни изявления, които нямаха почти никаква връзка с реалността.

В една част от словоизлиянията си той заяви, че педофилията е станала "норма" на Запад, и направи завоалирани хомофобски изявления. Той трогна публиката, като заяви, че Западът ще направи всичко възможно, за да унищожи Русия, заговори за икономиката и дори отправи ядрена заплаха.

ООН: Без контрол над ядрените оръжия светът става много по-опасен

„Мирър“ представя 7-те ключови момента от днешната реч на господаря на Кремъл.

1 и 2: Педофили и неутрален по отношение на пола Бог

Само миг след като излезе на трибуната Путин заяви, че на Запад педофилията е "обявена за нещо нормално". Говорейки за ЛГБТ+ общността, той се опита да внуши, че САЩ и Европа се опитват да посегнат на руските семейни ценности.

Въпреки ужасното отношение на Русия по отношение на правата на ЛГБТ+, той заяви: "Те са възрастни. Имат право да живеят своя живот. В Русия винаги сме били много толерантни по отношение на това."

Зеленски: Макрон си губи времето с диалога с Русия

Президентът допълни, че свещеното писание, предполагаемо библейското, е за мъж и жена, като разкритикува Англиканската църква, че обмисля джендър-неутрални термини за Бог.

3. Алтернативна реалност

Въпреки че по-голямата част от света обвинява Путин за нахлуването в Украйна, неговата собствена реалност е донякъде изкривена. В речта си той твърди, че Русия е отворена за диалог с НАТО относно прилагането на глобална равноправна система за сигурност.

Но "ние получавахме нечестни отговори", каза той и добави, че "цялата планета е осеяна" с бази на САЩ и НАТО.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

След това заяви, че "военната операция" на Русия не е война, а намеса за "спиране на войната" в Донбас.

Путин заяви, че миналата година Украйна е била "подготвена" за провеждане на дисциплинарни действия срещу етническите руснаци в Донбас.

"Ние не воюваме с украинския народ", заяви той. "Украйна се превърна в заложник на киевския режим и неговите западни господари, които на практика са окупирали страната", каза още той.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

4. Използване на самия дявол

Путин сплоти елита, заявявайки, че Западът ще направи всичко, с което разполага, за да унищожи Русия.

Западът ще използва всеки, за да се бори с Москва, каза Путин - "нацисти, дори самия дявол".

Западът иска да "приключи" с Русия "завинаги", заяви още той. "Те искат да превърнат един локален конфликт в глобално противопоставяне".

Шолц: Изпратете танкове на Украйна веднага

Той обвини Запада в "информационни атаки" срещу младите хора, православната църква и културата.

"Те разрушават семейства, култури, национални идентичности", каза той. "Ние ще защитим нашите деца от деградация."

5. Ядрен риск

Една от причините речта на Путин да е ужасяваща, е тъй като той има контрол върху червените ядрени копчета на Русия.

След края на речта Русия обяви, че ще преустанови участието си в договора със Съединените щати Нов СТАРТ.

Европейската комисия зачеркна плановете за ядрени санкции срещу Русия

Договорът Нов СТАРТ беше подписан в Прага през 2010 г. като наследник на подобно споразумение, подписано от Вашингтон и Съветския съюз през 1991 г. Той има за цел да ограничи и намали броя на стратегическите нападателни оръжия.

"В тази връзка съм принуден да обявя днес, че Русия преустановява участието си в договора за стратегическите нападателни оръжия", заяви Путин.

По-рано беше съобщено, че ако договорът изтече, САЩ ще бъдат изправени пред повишени рискове във връзка с отношенията си с Русия. Освен това може да им бъде трудно да запазят солидарността си в рамките на НАТО, смятат експерти.

13 години затвор получи охранител заради шпионаж в полза на Русия (видео)

В първото си директно предупреждение днес Путин заяви: "Колкото повече западни системи с далечен обсег се доставят в Украйна, толкова повече ще бъдем принудени да отидем в нашата заплаха извън нашите граници".

6. Икономика

В речта си Путин се насочи към икономиката на страната му, която беше притисната от западните санкции от началото на войната.

Днес той заяви пред парламентаристите, че "руската икономика е преодоляла рисковете, пред които е била изправена".

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

Като се спря на западните санкции, той смело заяви, че "инициаторите" просто "се самонаказват".

"Пред собствените си граждани те казват, че Русия е виновна за всичко - от сметките за енергия до нарастващите цени на храните“, каза Путин.

7. Параноя

Цялото настроение на днешната реч беше параноично. Това се потвърждава от думите му, че САЩ, Франция и Великобритания имат ядрени оръжия, насочени към Русия.

Той каза: "Последните изявления на техните лидери потвърждават това".

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

По-рано Путин обвини Украйна, че подготвя "зад гърба на Русия" "съвсем различен сценарий", като същевременно заяви, че Русия се опитва да разреши конфликта чрез "преговори за мирен изход".

В димите си той стигна дори до там, че Украйна се опитва да се сдобие с ядрени оръжия и дори, че има достъп до химически оръжия.

Райън Фейхи, "Мирър"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм