Съюзниците, които разполагат с танкове, трябва да ги изпратят на Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от АФП.

"Тези, които могат да изпратят такива танкове, наистина трябва да го направят веднага", заяви Шолц и добави, че ще води "интензивна кампания" за това съюзниците да предприемат действия по въпроса.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

Призивът на Шолц беляза драматично разменяне на ролите, тъй като в продължение на месеци той бе подложен на натиск от страна на съюзниците да одобри доставката на произведени в Германия танкове "Леопард" за Украйна.

Германия най-накрая отстъпи през януари и заяви, че сама ще изпрати рота от 14 танка „Леопард 2А6“ с цел да събере заедно със съюзниците два танкови батальона за Украйна.

Но при последвалите преговори с партньорите от НАТО се оказа трудно да се събере необходимата бройка за пълен батальон от по-модерните танкове „Леопард 2А6“.

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

В сряда германският министър на отбраната Борис Писториус призна, че досега съюзниците са събрали само "половин батальон" от 2А6 - включително 14-те от самата Германия и три от Португалия.

Друг батальон ще бъде съставен от по-стари танкове „Леопард 2А4“, като основният вносител е Полша.

В Мюнхен Шолц заяви, че Германия "ще допринесе за подпомагане на нашите партньори при вземането на това решение, например чрез обучение на украински войници тук, в Германия, или чрез подкрепа с логистика и доставки".

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

Продължават разговорите с Нидерландия, но Берлин е против тя да изпрати 14-те танка 2А6, защото това би "отслабило оперативната готовност" на съвместната германско-холандска бригада, в която се използват.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм