Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа, че в навечерието на 24 февруари 2022 г. си е легнал да спи с пълното съзнание за кръвопролитието, което ще се разрази след часове, пише БГНЕС.

Месеците на предупреждения от страна на ръководителя на западния военен алианс са се превърнали в увереност, че руският президент Владимир Путин ще започне тоталната си атака срещу Украйна в този ден.

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

"Отидох да си легна. Но нощта беше много кратка, защото знаех, че на някакъв етап, до няколко часа, някой ще ме събуди - и точно това се случи", каза той пред АФП в интервю седмица преди първата годишнина от инвазията.

"Около четири часа ми се обади началникът на щаба ми и само кратко ми каза, че са започнали, тоест инвазията е започнала. Нямаше изненада, защото ние знаехме."

Резников: Русия планира мащабна офанзива на 24 февруари

Макар че мнозина по света до последно таяха надежда, че Москва няма да рискува с пълномащабно нападение, за генералния секретар на НАТО не е имало съмнение, че Путин е готов да действа.

"Възможно е да сме били шокирани от бруталността на войната. Но няма как да сме били изненадани, защото това наистина беше нещо, което беше прогнозирано месеци преди инвазията", каза той.

Пълномащабна инвазия

Сега, година след началото на войната, която отне живота на десетки хиляди хора и подкопа сигурността на Европа, Столтенберг предупреди, че НАТО трябва да е готова за нова ера на противопоставяне с Русия, която може да продължи дълго.

Украинската армия унищожи оръжие, изтръгващо кислорода от белите дробове (видео)

"Президентът Путин иска различна Европа, иска Европа, в която може да контролира съседите си, в която може да решава какво да правят отделните държави", каза Столтенберг.

"Трябва да сме подготвени за дълъг път, това може да продължи много, много, много, много години."

Войната на Москва срещу прозападния ѝ съсед потопи Европа в най-опасната криза след Втората световна война и тласна съюзниците от НАТО към най-мащабния след разпадането на Съветския съюз ремонт на отбраната им.

„Доносът е дълг на патриота“: Арестуваха руска студентка за стори в Instagram, по сигнал на нейни колеги (снимки)

Норвежкият ръководител на ръководения от САЩ алианс заяви, че е предпазлив в прогнозите колко дълго ще продължи подновеното противопоставяне между Русия и Запада, защото промените могат да настъпят внезапно.

"Видяхме падането на Берлинската стена или 11 септември", каза той.

По думите му НАТО "винаги ще търси възможности отново да влезе в ситуация, в която има място за по-добри отношения, но при сегашното поведение на руския режим, на режима в Москва, няма как да стане".

Русия вкарва за 6 години в затвора журналист заради публикация за Украйна

Членовете на НАТО не са изпратили свои сили в Украйна, а някои западни служители се опасяват, че пряк военен конфликт може да прерасне в ядрена война между Запада и Русия.

Но откакто руските танкове навлязоха, десетки хиляди войници на НАТО бяха разположени на източния фланг на алианса, а редица европейски съюзници увеличиха разходите си за отбрана.

Путин: Русия не започна военните действия, а се опитва да ги прекрати

Членовете на НАТО, начело със Съединените щати, също изпратиха оръжия на стойност десетки милиарди долари на Украйна, за да ѝ помогнат да се противопостави на Русия.

За мнозина това даде нов фокус на алианса, създаден след Втората световна война, за да се противопостави на Съветския съюз, след катастрофалното изтегляне от Афганистан през 2021 г.

Зеленски: Някои лидери от ЕС са готови да дадат изтребители на Украйна

Но Столтенберг настоя, че инвазията "всъщност не е променила НАТО толкова много, защото трябваше да помним, че войната не започна през февруари 2022 г. Войната започна през 2014 г., когато Русия за първи път незаконно анексира Крим.

"Това, което видяхме след пълномащабното нахлуване миналата година, е ползата от това Северна Америка и Европа да стоят заедно, е значението на това, което направихме през последните години, за да инвестираме повече в отбрана, да повишим готовността си", каза той.

Съпруги и майки на загинали руски войници в Украйна получиха кожени палта като компенсация (видео)

"Това доказа значимостта и важността на НАТО."

Бившият норвежки премиер отговори на обвиненията, че НАТО е могла да направи повече, за да предотврати тоталното нахлуване на Русия, като въоръжи по-бързо Украйна след Крим или я приближи до защитния щит на алианса.

"Черно и бяло, правилно и грешно" 

"Това е война по решение на президента Путин, има само един отговорен и това е президентът Путин и хората, които вземат решения в Москва", каза той.

Шолц: Атаки по руска територия със Западни оръжия няма да има

"Можем да анализираме, можем да обсъждаме, всички можем да обмисляме различни решения, но това по никакъв начин не премахва отговорността, която президентът Путин носи за тази война."

"Понякога в историята всичко е черно-бяло. Понякога наистина има правилно и грешно", допълни той:

След година на сражения, в които и двете страни твърдят, че са убили десетки хиляди свои врагове, НАТО предупреждава за подновяване на руската офанзива, тъй като Москва насочва все повече войници към фронтовата линия в опит да компенсира предишните неуспехи.

ЕС планира да наложи нови санкции на Русия

Столтенберг обаче заяви, че членовете на алианса остават както винаги ангажирани да гарантират, че Украйна в крайна сметка ще победи.

"Ние сме там, за да гарантираме, че Украйна ще спечели тази война, и да ѝ предоставим оръжията, боеприпасите и подкрепата, от която се нуждае", каза той.

"Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще бъде трагедия за украинците. Но ще бъде опасно и за всички нас, защото тогава посланието към него и другите авторитарни лидери ще бъде, че когато използват военна сила, могат да постигнат целите си."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм