Най-малко 6000 деца от Украйна са посетили руски лагери за „превъзпитание“ през последната година, като няколкостотин са държани там седмици или месеци след планираната дата за завръщане, според нов доклад, публикуван в САЩ, цитиран от "The Guardian".

Русия също ненужно е ускорила осиновяването и отглеждането на деца от Украйна, което може да представлява военно престъпление, установи докладът на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл. Докладът е финансиран от Държавния департамент на САЩ.

Байдън е на изненадващо посещение в Киев (видео)

Седмиците се превръщат в месеци, докато децата остават в лагери в Крим

От началото на войната преди близо година деца на четиримесечна възраст, живеещи в окупираните райони, са били отведени в 43 лагера в цяла Русия, включително в анексирания от Москва Крим и Сибир, за „проруски патриотични и военни прояви образование“, се съобщава в доклада.

Зеленски: Макрон си губи времето с диалога с Русия

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза пред репортери, че докладът подробно описва систематичните, общоправителствени усилия на Русия за постоянно преместване на хиляди украински деца в райони под контрола на руското правителство чрез мрежа от 43 лагера и други съоръжения.

В много случаи Русия претендираше да евакуира временно деца от Украйна под прикритието на безплатен летен лагер, само за да откаже по-късно да върне децата и да прекъсне всякакъв контакт със семействата им.

Докладът призовава неутрален орган да получи достъп до лагерите и Русия незабавно да спре осиновяванията на украински деца. В доклада се казва, че помощниците на Путин са били тясно ангажирани в операцията, особено Мария Лвова-Белова, президентски комисар по правата на децата. Цитират се думите й, че 350 деца са били осиновени от руски семейства и че повече от 1000 чакат осиновяване.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери Мария Лвова-Белова / Снимка: Фейсбук 

Шолц: Изпратете танкове на Украйна веднага

Руското посолство във Вашингтон отговори на констатациите на доклада в Telegram, като информира: „Русия прие деца, които бяха принудени да избягат със семействата си от обстрела“ и „Правим всичко възможно да задържим непълнолетните в семействата и в случаи на отсъствие или смърт на родители и близки - за прехвърляне на сираци под запрещение."

В доклада се казва, че някои родители са били притискани да дадат съгласие да изпратят децата си, понякога с надеждата те да се върнат. Други, се казва в доклада, „се изпращат със съгласието на техните родители за договорена продължителност от дни или седмици и се връщат на родителите им, както първоначално е планирано“.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

Докладът, който е съставен с помощта на сателитни изображения и публични сметки, обявява, че броят на децата, изпратени в лагерите, е „вероятно значително по-висок“ от потвърдените 6000.

След като се обадила на директора на лагера, на една майка се твърди, че е казано, че децата не могат да бъдат върнати, защото „там има война“, се твърди в доклада.

Има малко информация за обясненията, дадени на децата относно забавянето на връщането им. Служител в лагера Медвежонок казал на момче от Украйна, че връщането му е условно: децата ще бъдат отново при родителите си, само ако Русия си върне град Изиум, пише в доклада. На друго момче е казано, че няма да се върне у дома поради неговите „проукраински възгледи“, се допълва в доклада.

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

На някои родители е съобщено, че децата им ще бъдат освободени, само ако дойдат физически да ги вземат. Роднини или упълномощени лица нямат право да вземат децата. Пътуването от Украйна до Русия е трудно и скъпо, а на мъжете на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, което на практика означава, че само майките на децата могат да ги вземат.

Значителна част от тези семейства са с ниски доходи и не са могли да си позволят пътуването. Някои семейства бяха принудени да продадат вещи и да пътуват през четири държави, за да се съберат отново с децата си“, се посочва в доклада.

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

Един от лагерите се намира в Магаданска област, на около 6230 км от Украйна. Това го поставя „приблизително три пъти по-близо до Съединените щати, отколкото до границата на Украйна“, се казва в доклада.

Реймънд заяви, че Русия е в „явно нарушение“ на Четвъртата Женевска конвенция за третирането на цивилни по време на война и нарече доклада „гигантска тревога на Амбър“ – имайки предвид публичните съобщения на САЩ за отвличания на деца.

Украинската армия унищожи оръжие, изтръгващо кислорода от белите дробове (видео)

Руската дейност „в някои случаи може да представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството“, каза той пред репортери.

Правителството на Украйна наскоро заяви, че повече от 14 700 деца са били депортирани в Русия, където някои са били сексуално експлоатирани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм