Украйна, с помощта на Запада, започна войната още през 2014 г. Ние просто защитихме Донбас, Донецка и Луганска области. Това каза руският президент Владимир Путин по време на речта си за състоянието на нацията. 

Според него не е възможно страната му да бъде победена. Путин подчерта, че държавата му преустановява участието си, а не се оттегля от Договора за стратегически нападателни оръжия, известен като "Нов СТАРТ". Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия, ако Съединените щати го направят първи, коментира още той.

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

Те са виновни за войната и ние използваме сила, за да я спрем, заяви Владимир Путин. Той посочи, че човешките жертви и трагедиите не се отчитат от тях. Те трябва да продължат да крадат от всички, прикривайки се с лозунги за демокрация и свобода, каза още Путин.

"Ние направихме всичко възможно да разрешим този проблем по мирен път, преговаряйки за мирен изход от този тежък конфликт, но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий. Украинският режим не решаваше проблемите в Донбас, а просто се опитваше да печели време, извършваше политически убийства и насилие над вярващите и говорещите руски език. Западът си затваряше очите за тези репресии и започна да снабдява Украйна с оръжие", коментира Путин.

Фризьор през деня, ловец на дронове през нощта защитава небето над Украйна (видео и снимки)

По думите му Западът използва Украйна и като полигон срещу Русия. Хората трябва да разберат, че държавата оценява приноса за защитата на родината, добави руският държавен глава.

По отношение на западните санкции Путин заяви, че те не са ударили толкова силно държават му. Точно обратното, много компании в Русия се справят добре, а страната преживя подем през третото и четвъртото тримесечие. Има и спад на безработицата, допълни той.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

"Ние защитаваме живота на хората и своята родина, а целта на западните държави е безграничната власт. Те са похарчили над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим. За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара", заяви той.

Всичко се повтаря, каза Путин, добавяйки, че Западът е финансирал революцията от 2014 г. в Украйна, която е породила русофобия и краен национализъм.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм