Шпионин на посолството в Берлин беше осъден на повече от 13 години затвор за предателство на страната и колегите си чрез продажба на тайни на Русия, предаде "The Guardian".

Дейвид Смит, бивш охранител в британското посолство в Германия, бил мотивиран от подкрепата си за руския президент Владимир Путин и омразата към Обединеното кралство, когато започнал да събира секретни документи през 2018 г.

Той изпратил две писма до висши служители в руското посолство през 2020 г., като едното разкрило самоличността на дипломат, който е работил в Русия, както и подробности за колеги.

Полицията започна разследване, след като второто писмо на Смит до военен аташе в руското посолство през ноември 2020 г. беше проследено до него. В операция под прикритие през август 2021 г. двама ролеви играчи бяха използвани като фалшив руски дезертьор и офицер от разузнаването.

Посолството на САЩ призова американците да напуснат Русия

След ареста на Смит, полицията откри скривалището му от секретни документи, включително кореспонденция от министри до тогавашния премиер Борис Джонсън.

58-годишният Смит се призна за виновен по осем обвинения съгласно Закона за официалните тайни, като е извършил действие, накърняващо безопасността или интересите на държавата.

По време на делото беше съобщено за „потенциално катастрофални“ последици за „всеки“ британски служител в Берлин, като цената на данъкоплатеца за актуализиране на сигурността се оценява на £820 000.

Белият дом: Китайски шпионски балони са оперирали над 5 континента

Служителите на посолството са претърпели „чувства на гняв, предателство и разстройство и загриженост от последиците от споделянето на техните данни с враждебна страна“, съобщи съдът.

Снимка: Twitter

Шпионажът на Смит можеше да навреди на международните търговски преговори на Великобритания и дойде в момент, когато Обединеното кралство „викаше“ Русия, включително за струпване на войски на границата с Украйна.

Съдия Уол отхвърли доказателствата на Смит, включително твърдението му, че той само е искал да злепостави посолството. Съдията постанови, че доказателствата показват, че Смит е вземал пари от Русия като част от „продължаващи“ отношения.

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления

В излъчена по телевизията присъда в Олд Бейли в петък съдията осъди Смит, бивш военнослужещ на Кралските военновъздушни сили, на 13 години и два месеца.

Старшият съдия заяви, че по време на „подривните дейности“ на Смит, датиращи от 2018 г., той е копирал „значително количество материал“. Той каза:

Вие бяхте напълно наясно, че не трябваше да копирате нито един от тези документи и също така знаехте, че ако тези документи попаднат в грешни ръце, те биха могли да навредят на британските интереси или да представляват заплаха за работещите в британското посолство.

Австрия задържа гръцки гражданин, заподозрян, че е шпионирал за Русия

Съдията продължи:

Вие сте установили редовен контакт с някого в руското посолство и този контакт е бил канал, по който са били предавани незаконно придобити от вас материали.

Поведението на Смит от 2020 г. не е „еднократно“, тъй като той е бил платен от Русия за своето „предателство“, каза съдията.

Уол отхвърли изразите на разкаяние на Смит като „самосъжаление“, като каза, че не е успял да признае „потенциално катастрофалните последици за другите“.

Смит слушаше на подсъдимата скамейка с помощта на слухов апарат и не реагира, когато съдът обяви решението си.

Бивш германски офицер от резерва е осъден за шпионаж в полза на Русия

Преди това съдът изслуша доклад за щателната съвместна операция между британската и германската полиция и MI5, довела до ареста на Смит.

Фалшива руска шпионка е казала на Смит, че някой предава информация, която е „вредна за Русия“. Той изглеждал скептично настроен, като заявил, че трябва да говори с „някого“, очевидно имайки предвид своя ръководител.

В показанията си Смит призна, че сега се „срамува“ от поведението си и се счита за горд шотландец. Той каза, че е бил ядосан на работодателя си, депресиран и пиел по седем халби на ден, след като неговата украинска съпруга, с която са били 20 години, се е върнала в родината си.

Служител във водеща канадска електроцентрала е заподозрян за шпионаж за Китай

Той призна, че се интересува от теориите на конспирацията, подкрепяни от InfoWars на Алекс Джоунс и теоретика на конспирацията Дейвид Айк, но отрече да е проруски настроен или да има крайнодесни симпатии.

Обвинението обаче посочи неговата колекция от руски военни сувенири, включително знаме и голяма играчка ротвайлер, както и неговата подкрепа в миналото за подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

Ник Прайс от Кралската прокуратура заяви:

Съдът ще разгледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж

Дейвид Смит е злоупотребил с позицията си в британското посолство в Берлин, за да събира тайно и да предава чувствителна информация на руската държава. Тези престъпления са нападение срещу страната ни и можеха да застрашат националната сигурност. Действията му не бяха водени само от пари и алчност. На няколко пъти той изрази силна неприязън към Великобритания и Германия и изрази съчувствие към руските власти. Тези вярвания можеше да причинят допълнителни щети, ако Смит не беше открит и преследван."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм