Германски съд осъди бивш офицер от военния резерв на условна присъда за шпионаж в полза на Русия. Висшият областен съд в Дюселдорф призна Ралф Г. за виновен за това, че в периода 2014-2020 г. е предавал информация за Германия, въоръжените сили и високопоставени офицери на руска разузнавателна служба.

На 66-годишния мъж беше наложена условна присъда от една година и девет месеца лишаване от свобода.

Турски проповедник получи присъда от над 8600 години затвор

Ралф Г. отхвърли обвинението, че е извършвал шпионска дейност за руското ГРУ, и заяви, че не е знаел, че хората, с които се е срещал, са руски шпиони, предаде Анадолската агенция. Той също така подчерта, че руската му съпруга е била противник на политиката на руския президент Владимир Путин.

Прокурорите твърдят, че бившият подполковник от военния резерв е споделял чувствителна информация за германските въоръжени сили и техните висши офицери с руското военно разузнаване.

Служител във водеща канадска електроцентрала е заподозрян за шпионаж за Китай

Той е обвинен и в това, че е писал за тях доклади за икономиката, особено за западните санкции срещу Русия, и за проекта за газопровод "Северен поток 2".

Ралф Г. твърди, че всички те се основават на публично достъпни източници и не съдържат никаква секретна информация. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм