Белият дом заяви, че Китай разполага с глобален флот от балони за шпионаж, подобни на този, който беше свален миналата седмица, след като прелетя над Съединените щати.

Китай: Свалянето на балона от САЩ навреди на междудържавните отношения

"Всички тези балони са част от китайски флот от балони, разработени за провеждане на шпионски операции", заяви прессекретарят Карин Жан-Пиер пред репортери на борда на Air Force One. "През последните няколко години китайски балони са били забелязвани над държави на 5 континента."

Китайски шпионски балон: САЩ са на нокти, проследяват предполагаемо устройство за наблюдение (видео и снимки)

В неделя Китай изрази гнева си от свалянето на балона, за който настоява, че е бил апарат за наблюдение на времето, който се е отклонил от курса.

Китай успешно клонира три супер крави

БГНЕС припомня, че американски изтребител свали китайски шпионски балон, който прелетя над страната. Китай твърди, че балонът е бил заблуден летателен апарат за наблюдение на времето без военна цел. Съединените щати твърдят, че балонът е бил сложен височинен шпионски апарат. След като бавно прекосява средата на Съединените щати над няколко строго секретни военни обекта, балонът се насочва над източното крайбрежие, където президентът Джо Байдън нарежда да бъде свален. Администрацията на Байдън представя инцидента като провокативен ход на Китай, който се е превърнал в нещо като главна цел, предоставяйки на американските разузнавателни служби ценни данни. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм