Продължава делото срещу Николай Малинов за приготовление на шпионаж. То се разглеждаше от специализирания съд, но след неговото закриване, процесът продължава в Софийски градски съд. Заседанието е насрочено за 27 октомври, предаде БГНЕС.

Обвинителният акт срещу Николай Малинов е внесен в Специализирания наказателен съд на 23 юни 2021 година. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

ЕС задължи България да забрани „нощните вълци“ на Путин

Той ще бъде съден за това, че се е "поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин", с цел да издаде държавна тайна. Шпионската сага започва през 2019 година , когато Малинов беше обвинен в шпионаж и го арестуваха. По-късно беше освободен под гаранция. Точно тогава избухна следващ скандал, защото се появиха кадри с Малинов и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че тогавашния председател на сдружение "Русофили" е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му връчи орден.

Николай Малинов от Москва: Имат само голи обвинения срещу мен

Припомняме, че миналата година той подчерта, че "Двуглав орел" е неправителствена организация и в световното право би се създало прецедент и добави: 

"Да шпионираш в ползва на неправителствена организация - такова дело ще има за пръв път в света. В България е имало подобно дело през далечната 1978 година и не е успяло. Институтът за стратегически изследвание на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда".

Франс прес: Войната в Украйна тества проруските настроения на българите

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия.

Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване. В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм