Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб "Нощни вълци" и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър". Това предаде в. Сега.

Зеленски назначи Васил Малюк за нов началник на разузнаването

Публикацията посочва, че "вълците" имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия - б.р.). Според руската Уикипедия техни клонове са установени също в Германия и Латвия.

ОССЕ алармира за „филтриращите центрове“ в Украйна

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба Алексадър Залдостанов (69-годишен, по прякор "Хирурга"), който е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави. Той е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада "сатанинска сила, похитила Киев". Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за "президент на европейския клон" на клуба.

Ултранационалисти от "Нощни вълци" участват като доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите "патриотични" изяви. 

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм