Бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са обвинени длъжностни престъпления и причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, тъй като не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“.

Обвиненията и срещу тримата са свързани със закупуването на газ  за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници след прекратяването на доставките от „Газпром“. Според данните газът е идвал отново от „Газпром“, но на завишени с около 30% цени. Александър Николов коментира, че цялото обвинение е свързано с отказа на България да плаща за руския газ в рубли. 

ДАНС сезира прокуратурата заради “Джемкорп“

"Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес", коментира Александър Николов, цитиран от БГНЕС, след като бе разпитан в Националната следствена служба.

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпленияАлександър Николов   /Снимка: БГНЕС

Икономист пред Дарик: Българското правителство помага дейно на Русия да заобиколи санкциите

"Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия, и затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия", поясни Николов.

"Делото не може да се коментира и не сме запознати с делото", заяви адвокатката на Николов - Ина Лулчева.

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпленияИна Лулчева и Александър Николов   /Снимка: БГНЕС

"Тримата, обвинени за причиняване на вреди на „Булгаргаз“, са с мярка подписка". Това заяви говорителката на НСлС Бисерка Стоянова. "Бих се въздържала от конкретиката на имената на обвиняемите. Досъдебното производство е образувано по сигнал на ДАНС след преценка на прокурор от СГП за достатъчно данни".

"Възложено ни беше в началото на месец септември 2022 г. Разследването се провеждаше по няколко линии - основно те бяха насочени във връзка с формиране на официална позиция на "Булгаргаз" като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от "Газпром" за дългосрочния договор, който имаме сключен и изтече миналата година", коментира още тя.

Парламентът прие доклада за „Джемкорп“

Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на дадени лица, подчерта Стоянова.

По думите й има две обвинения за умишлена безстопанственост, които са на бившия директор на "Булгаргаз", както и на бившия министър на енергетиката за неупражнен достатъчен контрол върху дейността на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички уреди се подменят

"Обвинението на зам.-министър на енергетиката има обвинение за престъпление по служба", разкри тя. Стоянова посочи, че като общ резултат щетата за "Булгаргаз" е в размер от 88 млн. лв. "С оглед на хода на разследването ще се въздържа от коментар", посочи тя и добави, че скоро ще дадат и по-подробна информация за случая.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%.

Социолог пред Дарик: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не този, който може да води

Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“.

Докладът „Джемкорп“ доведе до словесен сблъсък между ГЕРБ и ПП

Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството „Петков“, бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с „Джемкорп“ (снимки)

Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм