Меморандумът с „Джемкорп” отива на прокурор. Това обявиха от партия ГЕРБ. По думите им на база на събраните доказателства и материали държавната агенция е сезирала Върховната касационна прокуратура, пише NOVA.

В края на миналата година народният представител Десислава Трифонова, заедно с депутати от групата на ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за подписания от правителството на Кирил Петков меморандум „Джемкорп”.

Парламентът прие доклада за „Джемкорп“

„ДАНС е събрала достатъчно данни и доказателства за евентуално извършено престъпление, което трябва да бъде установено от българската прокуратура. Знаете във временната комисия, освен това, установихме достатъчно нарушения на Конституцията, установи се, че Кирил Петков, въпреки доклада на ДАНС е крил три месеца този доклад чекмеджето си и не го прекрати, след това излъгаха, че са го прекратили. Т.е, продължават все повече разкрития да излизат и ние очакваме прокуратурата да си свърши работата”, заяви Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС.

Докладът „Джемкорп“ доведе до словесен сблъсък между ГЕРБ и ПП

„Продължаваме промяната“ винаги сме приветствали прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми, заявиха в позиция от ПП.

Припомняме, че сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашният министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с „Джемкорп“ (снимки)

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на „Джемкорп“ пред който и да е член на българското правителство.

За шега или не, точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания „Джемкорп“ ще бъде обект на нова проверка от българските служби. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм